Gå direkt till innehåll
Kultur- och fritidsnämnden i korthet 14 februari

Pressmeddelande -

Kultur- och fritidsnämnden i korthet 14 februari

På kultur- och fritidsnämndens möte den 14 februari beslutades bland annat om årsredovisning för 2017 och verksamhetsplan för 2018.

Årsredovisning 2017 för kultur- och fritidsnämnden - Bokslut

Nämnden planerade ett underskott med drygt 1 miljon kronor för året och resultatet blev 1,1 miljon kronor i överskott. Den huvudsakliga orsaken är att beslut om att använda det egna kapitalet (tidigare års samlade över- och underskott) till särskilda satsningar, utöver ordinarie verksamhet, inte genomförts i den takt som planerats. Besluten ligger fast och arbetet med satsningarna fortsätter under kommande år.

Den ordinarie verksamheten följer i stort sett budget sammantaget, men avvikelser finns inom enskilda delar av verksamheten. Kultur- och föreningsstöd redovisar ett överskott med 2 miljoner kronor och de främsta orsakerna är en budgeterad tjänst som inte har tillsatts samt att Alsters herrgård redovisar ett överskott på grund av ökad försäljning. Den öppna fritidsverksamheten redovisar ett underskott med 0,9 miljoner kronor och anledningen är främst ökade personalkostnader. Verksamheten har under året genomgått en omorganisation som har tagit mycket resurser i anspråk. De ökade kostnaderna för omorganisationen är tillfälliga och kommande års budget är i balans.

Det egna kapitalet uppgick vid ingången av året till 15 miljoner kronor och ökade under 2017 till 16 miljoner kronor, trots beslut om särskilda satsningar utöver ordinarie budget. Beslut om att använda eget kapital finns för ytterligare 6 miljoner kronor så kapitalet kommer på sikt att minska.

Dnr KFN-2018-9 Dpl 10

Kultur- och fritidsförvaltningens verksamhetsplan för 2018

Kultur- och fritidsförvaltningens verksamhet styrs av reglementet för kultur- och fritidsnämnden samt av politiska beslut inom specifika områden. Verksamhetsplanen innehåller aktiviteter kopplade till kultur- och fritidsnämndens egna mål som antogs på nämndens sammanträde i december 2017. Den löpande verksamhet som följer av reglementet beskrivs inte i den förvaltningsövergripande verksamhetsplanen, utan speglas i de mer detaljerade planer som verksamheterna upprättar.

Dnr KFN-2017-480 Dpl 01

Utökad budget för Lots of Love 2018

Kultur- och fritidsnämnden har ansvaret för skolavslutningen i Karlstad. Ungdomsfullmäktige övertog ansvaret för planering och genomförandet för några år sedan och har lyft festivalen från cirka 600 besökare till över 8000 besökare sommaren 2017. Kultur- och fritidsförvaltningen har en budget på 250 000 kronor och sommaren 2017 tillsköt samverkansgruppen barn-unga extrapengar för att kunna genomföra festivalen.

Inför sommaren 2018 har Lots of Love inkommit med en ansökan på totalt 793 178 kronor. I summan ingår scen, ljud och ljus på 280 000 kronor. Kultur- och fritidsförvaltningen ansvarar för nationaldagsfirandet 6 juni och har även ett publikt program dagen före. Den scen som byggs för nationaldagen kommer att stå kvar för Lots of Loves räkning och kultur- och fritidsförvaltningen står för merkostnaden. Kultur- och fritidsnämnden har för avsikt att hos kommunfullmäktige äska utökad ram för Lots of Love, men i avvaktan på beslut behöver budgeten förstärkas med 260 000 kronor 2018. Inför 2019 kommer troligen inte scenen kunna samnyttjas med nationaldagen vilket föranleder en högre kostnad jämfört med 2018. Kultur- och fritidsförvaltningen har fått ekonomiskt stöd från kommunledningskontoret på 80 000 kronor och ansökan på 80 000 kronor är inlämnad till samverkansgruppen barn-unga. Förvaltningen föreslår att kultur- och fritidsnämnden ger extra ekonomiskt stöd 2018 med 100 000 kronor från nämndens konto för kulturprojekt.

Dnr KFN-2018-43 Dpl 46

E-förslag - Danspaviljong på Sandgrundsudden

En medborgare har skickat in ett e-förslag om att bygga en danspaviljong på Sandgrundsuden i Karlstad. Förslagsskrivaren menar att en danspaviljong skulle kunna utnyttjas av olika dansföreningar/folkdanslag som vill förlägga sin verksamhet utomhus på sommartid för att visa upp sig och anordna prova på- aktiviteter. Även kommunen skulle kunna använda paviljongen för olika kulturaktiviteter såsom Kulturnatta, Nationaldagsfirande och olika festivaler. E-förslaget har fått fler än 50 underskrifter och ska därmed besvaras av kultur- och fritidsnämnden.

Kultur- och fritidsnämnden avslår e-förslaget eftersom det i dagsläget saknas ekonomiska resurser till att bygga en danspaviljong i Karlstad. Nämnden är dock positiv till idén om en danspaviljong och anser att en sådan skulle vara bra för Karlstadsborna ur ett folkhälsoperspektiv. Kultur- och fritidsförvaltningen ges i uppdrag att utreda möjligheterna att bygga en danspaviljong i Karlstad samt ta fram förslag på lokalisering och finansiering.

Dnr KFN-2018-25 Dpl 66


Kontaktpersoner:

Johanna Larsson (M), ordförande kultur- och fritidsnämnden
Tel. 054-540 29 31
E-post: johanna.larsson@karlstad.se

Mats Ahrén, kultur- och fritidsdirektör
Tel. 054-540 24 52
E-post: mats.ahren@karlstad.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


I Karlstads kommun bor över 90 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstad styrs efter valet 2014 av en allians mellan M, L, C, KD och MP. I Karlstads kommun arbetar cirka 7 000 medarbetare för visionen om att skapa god livskvalitet för 100 000 Karlstadsbor.

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.