Gå direkt till innehåll
Startskottet för den nya konstgräsplanen fick symboliseras av en kort fotbollsmatch mellan Monika Bubholz (MP), Norrstrands IFs sportchef Filip Rinstad och Frida Pettersson (C).
Startskottet för den nya konstgräsplanen fick symboliseras av en kort fotbollsmatch mellan Monika Bubholz (MP), Norrstrands IFs sportchef Filip Rinstad och Frida Pettersson (C).

Pressmeddelande -

Kroppkärrs IP får en fullstor konstgräsplan

Nu börjar Karlstads kommun bygga en helt ny fullstor konstgräsplan på Kroppkärrs IP. Planen med tillhörande belysning ska vara klar i augusti.

Den nya konstgräsplanen är ett resultat av en satsning i de blågrönas budgetförslag för 2023-2025, som beslutades under 2022. För en kostnad av 13 miljoner ska en fullstor plan för 11-mannaspel byggas, som ska uppfylla kraven enligt FIFA Quality. För att möjliggöra träningar och matcher vid sämre väder och den mörkare delen av året ska ett helt nytt belysningssystem sättas upp.

– Karlstad växer och fler bostäder byggs i området runt Kroppkärrs IP. Den här nya planen skapar möjligheter för föreningen att fortsätta växa när invånarna i idrottsföreningens upptagningsområde ökar, säger Frida Pettersson (C).

Den befintliga löparbanan och längdhoppsgropen kommer att försvinna tillfälligt och återskapas efter byggtiden. Befintlig läktare behålls men nya spelarbås kommer att byggas.

Miljösäkrade konstgräsplaner i kommunen

Den nya planen byggs med samma uppbyggnad som befintliga konstgräsplaner på Ilanda, Örsholmen, Klasmossen, Skogsvallen och Råtorp. En sviktpad, vilket är ungefär som ett liggunderlag i botten, en konstgräsmatta av polyetylen PE och ett så kallat infill, gummigranulat av TPE (nytillverkad termoplast), på toppen av ett tunt lager sand.

Karlstads kommun har med bidrag från Naturvårdsverket kunnat miljösäkra alla sina konstgräsplaner med flera olika skyddsåtgärder för att minska spridningen av granulat utanför planen. Man använder bland annat stänksarger på staket, undviker öppna dagvattenbrunnar och installerar borststationer vid planerna.

Hemmaarena för fler än 800 spelare

Kroppkärrs IP är hemmaarena för Norrstrands IF som har omkring 800 aktiva fotbollsspelare. När den nya planen står klar skapas nya möjligheter för föreningen, bland annat kommer de att kunna utöka träningstiderna med cirka 1000 timmar per år.

- Fotboll är en populär sport som engagerar många i Karlstad, inte minst barn och unga. Det här är en viktig satsning både för föreningslivet och folkhälsan, säger Monika Bubholz (MP).

Cykelväg leds om under byggtiden

En tillfällig gång- och cykelväg kommer att byggas och den befintliga gång- och cykelvägen leds om så att gång- och cykeltrafik kan passera arbetsområdet under hela byggtiden.

Planen börjar byggas i maj och den ska vara klar i augusti 2023. Entreprenören som bygger är Skanska.

För mer information kontakta:

Monika Bubholz (MP), kommunalråd och ordförande i teknik- och fastighetsnämnden, 054-540 12 85

Frida Pettersson (C), kommunalråd, 054-540 52 07

Korosh Akbarzadeh, projektledare, 054-540 67 80

Stefanie Myrin, kommunikationsstrateg, 054-540 46 88

Ämnen

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.