Gå direkt till innehåll
Kort från barn- och ungdomsnämnden i december

Pressmeddelande -

Kort från barn- och ungdomsnämnden i december

Det här var några av de ärenden som barn- och ungdomsnämnden beslutade om på sitt sammanträde den 9 december.

Uppföljning av resursfördelningssystemet i förskolan

2015 införde barn- och ungdomsnämnden ett nytt resursfördelningssystem i förskolan. Systemet baseras på antal inskrivna barn enligt fyra olika beloppsnivåer. Det tidigare resursfördelningssystemet baserades på antal schematimmar. Systemet omfattar tre ersättningar; grundbelopp per barn, socioekonomiskt tillägg och efter särskild bedömning ett tilläggsbelopp.

Systemet har nu följts upp och utredningen ser tre möjliga justeringar; införande av ytterligare en nivå, en förändrad viktning och förändrat avläsningssätt

Barn- och ungdomsnämndens beslut:

Uppföljning av resursfördelningssystemet i förskolan godkänns.

Förbättringsmöjligheten Förändrat avläsningssätt för resursfördelningen verkställs. Under utredningen kom det fram synpunkter på hur avläsningen av antal barn inför resursfördelningen sker. Utredningen ser att en möjlig förändring är att avläsningen tittar på faktiskt antal inskrivningsdagar på samtliga inskrivna barn istället för ett faktiskt datum, den 15:e var månad. Detta skulle innebära att förskoleenheten får ersättning för exakt de dagar som barnet varit inskrivet i förskolan under månaden. På så sätt undvikts många diskussioner om när ett barn ska skrivas in eller ut samt när platsen ska sägas upp kring den 15:e varje månad. Nya avläsningssättet för resursfördelningen inom förskolan skulle i så fall genomföras i samarbete med systemleverantören.

Beslutet om förändrat avläsningssätt för resursfördelningen utvärderas och rapporteras till nämnden senast i juni 2021.

Ansvarig handläggare:

Stefan Eriksson, controller, 054-540 29 16

Funktionsprogram för lokaler förskola och skola

Barn- och ungdomsförvaltningen har tagit fram ett förslag till övergripande funktionsprogram för lokaler i förskola och skola. Förslaget har skickats på remiss till kultur- och fritidsnämnden, stadsbyggnadsnämnden och teknik- och fastighetsnämnden och deras synpunkter har nu arbetats in.

Funktionsprogrammet beskriver i sin helhet vilka förutsättningar som behövs för alla barns och elevers lärande och utveckling utifrån ett lokalperspektiv där även utomhusmiljön är inkluderad. Programmet är uppdelat i två nivåer; ett övergripande program på politisk nivå samt ett program på professionsnivå för förskola respektive skola.

Programmet i sin helhet kan identifieras med fyra värden:

  1. Enkelhet: snabbar på och förenklar flertalet processer vid ny-, om- och tillbyggnad
  2. Tydlighet: skapar rätt förväntningar för verksamheten
  3. Likvärdighet: bidrar till att skapa likvärdiga förutsättningar i våra verksamheter för barn, elever och personal
  4. Ansvarsfullhet: bidrar till ekonomiskt ansvarstagande och hållbar utveckling

Barn- och ungdomsnämndens beslut:

Följande förslag godkänns.

1.De ändringar, tillägg och strykningar som föreslås av barn- och ungdomsförvaltningen godkänns:

a. Funktionsprogrammets olika delar får nya beckningar som passar in i Karlstads kommuns ”Riktlinje för styrande dokument”. Det innebär att

      i. Den övergripande delen av funktionsprogrammet kallas ”Plan” och beslutas av barn- och ungdomsnämnden,

     ii. Funktionsprogram professionsnivå kallas ”Riktlinje” och beslutas av skoldirektören, 

    iii. Bilagorna kallas ”Anvisning” och beslutas av skoldirektören (Anpassning till teknik- och fastighetsnämndens remissvar)

b. Behovet av parkeringsplatser för personal som arbetar på fler skolor beskrivs i riktlinjen/professionsdelen. (Anpassning till stadsbyggnadsnämndens remissvar)

c. Vikten av att kultur- och fritidsförvaltningen ges möjlighet att i ett tidigt skede delta i planeringen av utemiljöer, bibliotek (skolbibliotek i stadsdelsbibliotek) och idrottshallar skrivs in i planen/den övergripande delen. (Anpassning till kultur- och fritidsnämndens remissvar)

d. Skrivningen om att ”Skydd mot buller sätts upp i förekommande fall”, dvs i förhållande till förskolors och skolors placering, stryks i planen. (Anpassning till teknik- och fastighetsnämndens remissvar)

e. Spannet för kvm/elev BTA (bruttoarea, i skolor, utökas i planen till 10-12 kvm (mot tidigare 10-11,5). (Anpassning till teknik- och fastighetsnämndens remissvar)

f. Följande anvisningar/bilagor lyfts bort ur programmet för att istället bli arbetsmaterial på barn- och ungdomsförvaltningen: nr 11-16 för förskolan samt nr 13, 15-16, 19, 21 och 29 för skolan. (Anpassning till teknik- och fastighetsnämndens remissvar)

g. I planen/den övergripande delen av funktionsprogrammet, skrivs in på vilket sätt det totala resursanvändandet för lokaler utanför skoltid kan underlättas. (Anpassning till teknik- och fastighetsnämndens protokoll 23 september, 2020, punkten 3)

2.Planen/det övergripande funktionsprogrammet för lokaler förskolor och skolor beslutas av barn- och ungdomsnämnden.

3.Skolverket allmänna råd ska vara vägledande i arbetet.

Ansvarig handläggare:

Maria Kjällström, skoldirektör barn- och ungdom, 054-540 39 82

Förslag till detaljplan för ny skola och idrottshall på Orrholmen

Planområdet ligger i stadsdelen Orrholmen och omfattar hela fastigheten Rodret 1 och en mindre del av fastigheterna seglet 4 och Orrholmen 1:1. Syftet med detaljplanen är att ge möjlighet att bygga en ny grundskola för 640 elever och en idrottshall.

Skolbyggnaden planeras blir tre våningar hög och byggas på den befintliga skoltomen. Den ska rymma elever i förskoleklass till årskurs sex samt personalutrymmen och tillagningskök. Idrottshallen planeras på den södra delen av området som idag består av en öppen grusyta med två omklädningsbyggnader.

I planförslaget uppnås en total friyta för lek som överstiger 3000 kvadratmeter vilket Boverket rekommenderar. Däremot uppnås inte rekommendationen om en friyta på 30 kvadratmeter per barn.

Eftersom det vid markundersökning påträffats föroreningar måste marken saneras för att planen ska kunna genomföras.

Barn- och ungdomsnämndens beslut:

Barn- och ungdomsförvaltningen bifaller granskning av detaljplan ny skola och idrottshall på Orrholmen med följande justeringar:

-Viktigt att hänsyn tas till en friyta om 30 kvm/barn i skola i enlighet med Boverkets rekommendation.

-Viktigt att säkerställa trygga och säkra skolvägar för barnen.

Ansvarig handläggare:

Christina Widén, ekonomichef, 054-540 29 02

För mer information kontakta:

Niklas Wikström, ordförande barn- och ungdomsnämnden, 054-540 12 82 
Maria Kjällström, skoldirektör barn- och ungdom, 054-540 39 82

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.