Gå direkt till innehåll
Konstverket Roadrunner, ett verk av Berlinbaserade konstnärskollektivet Inges idee.
Konstverket Roadrunner, ett verk av Berlinbaserade konstnärskollektivet Inges idee.

Pressmeddelande -

Konstverket Roadrunner monteras på onsdag

På onsdag händer det grejer vid nya arenaområdet. Konstverket Roadrunner anländer från Tyskland och ska monteras på en gräsyta mellan Infanterigatan och E18.

Roadrunner är ett av två konstverk som ska sättas upp i anslutning till det nya arenaområdet. Redan under tisdagen kommer markförberedande arbeten att påbörjas, vilket innebär att en del av Infanterigata stängs av med ett körfält. Körfältet är även stängt under onsdagen för att ge plats åt den stora kran som ska sätta det 7-8 ton stora konstverket på plats. Framkomligheten blir något begränsad vid avstängningen.

Sex meter högt konstverk

Det 6 meter höga och 11 meter breda konstverket monteras mellan klockan 08-16 på onsdag.

- Roadrunner har fraktats hela vägen från Tyskland. För att skydda verkat monteras det med emballaget på. Vi hoppas kunna avtäcka det någon gång efter lunch, säger Mikael Lundh, projektledare för arenaprojektets infrastruktur och medlem i Karlstads kommuns råd för konstnärlig gestaltning.

För den som vill vara på plats och se på när verket monteras, kan det vara en bra tid runt lunch. Det går dock inte att säga med säkerhet vilken tid det blir för det är en utmaning att montera så pass stora konstverksdelar.

Karlstads nya landmärke

Med Konstverket Roadrunner invid Solstadens Sportcenter får Karlstad ett nytt dynamiskt landmärke. Den monumentala skulpturen är skapat av det Berlinbaserade konstnärskollektivet Inges idee och installeras på sin plats under vecka 41.

- Roadrunner är en skulptur som andas tempo, rörelse och positiv attityd och direkt kan förknippas med det nya sportcentret genom sin estetik lånad från löparbanor, sportskor och träningskläder. Det ska bli spännande att se hur verket integreras på platsen och med människorna som rör sig här, säger Gabriella Menerwa Kaasinen, ordförande i Karlstad kommuns råd för konstnärlig gestaltning.

Den kraftfulla, färgglada skulpturen är en hybrid mellan löpande figur och ett löparspår på språng och kan uppfattas som både abstrakt och figurativ.

Konstnärerna skriver att: ”Rörelsen är den bestämmande faktorn för platsen. Den finns i den omgärdande trafiken likväl som den underliggande principen i all idrott och motion.”

Berlinbaserat konstnärskollektiv 

Det Berlinbaserade konstnärskollektivet Inges Idee har arbetat tillsammans sedan 1992 och består av konstnärerna Hans Hemmert, Axel Lieber, Thomas A. Schmidt och Georg Zey. De har utfört ett stort antal offentliga gestaltningar i hela världen, från Tokyo till Calgary. I Sverige har gruppen utfört uppdrag i bland annat Kristianstad, Sundsvall och Svedala. De arbetar just nu även med gestaltningen av Stockholms nya tunnelbanestation, Arenastaden.

Invigning våren 2023

Under hösten ska ytterligare ett konstverk monteras på arenaområdet, på ytan mellan inomhusarenan och skogen. En invigning av de båda verken planeras till våren 2023.

För mer information kontakta:

Gabriella Menerwa Kaasinen, ordförande i Karlstads kommuns råd för konstnärlig gestaltning och projektledare konst, 054-540 58 08

Mikael Lundh, projektledare infrastruktur, 054-540 67 93

Stefanie Myrin, kommunikationsstrateg, 054-540 46 88

Ämnen

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.