Gå direkt till innehåll
Kommunstyrelsen i korthet den 5 juni

Pressmeddelande -

Kommunstyrelsen i korthet den 5 juni

Strategisk plan och budget 2019–2021 för Karlstads kommun – skolan prioriteras. Bilister ska få det lättare att hitta parkering i centrum. Och ändring av koncernens parkeringsorganisation.

Beslut inför kommunfullmäktige

Följande ärenden ska vidare till kommunfullmäktige för slutligt beslut.

Strategisk plan och budget 2019­–2021

Karlstads kommun styrs utifrån koncernens Strategiska plan och mål samt utifrån fyra tydliga målområden. Dessa är; vi ska vara en kommun för alla, vi ska vara en kunskaps- och tillväxtkommun, vi ska vara en miljösmart kommun och Karlstads kommun ska vara en attraktiv arbetsgivare. Den Strategiska planen och målområdena ligger till grund för budgetarbetet.

I majoritetens budgetförslag för 2019 prioriteras skolan. 106 miljoner kronor satsas på förskola, skola och gymnasiet. Ytterligare investeringar görs inom området på över 800 miljoner kronor under de kommande fem åren. 2019 påbörjas bygget av en ny skola på Färjestad och förskolor på Norrstrand och i Östra Jakobsberg. Näst på tur står bland annat ny skola på Orrholmen och Skattkärr.

Medel avsätts för att hjälpa barn och unga som far illa. En satsning görs också på fritidsaktiviteter och friluftsliv. Tak ska byggas över Tingvalla isstadion och nya arenor ska anläggas på Sannafältet. Utöver det ska Färjestads ridhus rustas upp, en sporthall ska byggas i Skåre, en samlingslokal med fritidsgård och bibliotek ska byggas på Kronoparken, en isbana ska anläggas på Stora Torget vintertid och planerna på utvecklingen av Skutbergets friluftsområde har tagit form.

Utvecklingen av centrala Karlstad, kopplat till det nya resecentrumet, fortsätter. Cykelnätet förbättras och under 2019–2020 kommer 16 miljoner extra läggas på asfalt till vägar och cykelbanor och under en femårsperiod görs också en satsning på 250 miljoner kronor som ska gå till underhåll av kommunens lokaler och byggnader.

Beslut:
Kommunstyrelsen föreslår att majoritetens förslag till Strategisk plan och budget godkänns.

Gemensam organisation för parkeringsfrågor

2017 lades ett politiskt initiativ om ändring av koncernens parkeringsverksamhet. En utredning har gjorts för att se vad som krävs för att Karlstads Parkerings AB ska kunna ta koncernens huvudansvar för att utveckla och vid behov investera i de parkeringslösningar som krävs för stadens fortsatta utveckling. All parkering inom allmän plats i kommunen omfattas av förslaget som föreslås överföras från teknik- och fastighetsnämnden till Karlstads Parkerings AB.

Beslut:
Kommunstyrelsen föreslår att all parkering inom allmän plats i Karlstads kommun överförs till Karlstads Parkerings AB från och med den 1 januari 2019.

Underlätta för bilister att hitta parkering i centrum

Socialdemokraterna har tidigare i en motion begärt att kommunen utreder förutsättningarna och de ekonomiska konsekvenserna för att på prov införa p-skiva för kantstensparkering i centrala Karlstad, genomföra en inventering av förhyrda parkeringsplatser för kommunanställda i centrala Karlstad samt verka för att dessa förläggs till parkeringshus och parkeringsgarage och att förhyrda platser på gatumark avvecklas. Detta för att underlätta för bilister att hitta tillgänglig parkering i centrum. Parkeringsbolaget, som planeras bli en gemensam organisation, har inga förhyrda platser på gatumark i dag.

Beslut:
Kommunstyrelsen föreslår att motionen godkänns och genomförs inom ramen för parkeringsbolagets nya uppdrag under förutsättning att beslut om bolaget fattas.

Kontakta respektive parti vid frågor om egna förslag eller reservationer. Det fullständiga protokollet från kommunstyrelsens sammanträde publiceras på karlstad.se när det är justerat, om cirka en vecka.

Frågor besvaras av:
Per-Samuel Nisser, Moderaterna, 070-689 39 39
Marléne Lund Kopparklint, Moderaterna, 070-614 14 90
Linda Larsson, Socialdemokraterna, 070-204 48 61
Monika Bubholz, Miljöpartiet, 076-126 01 02
Per-Inge Lidén, Miljöpartiet, 070-001 82 71
Niklas Wikström, Liberalerna, 070-001 82 00
Andreas Pettersson, Centerpartiet, 070-001 08 36
Erik Nilsson, Kristdemokraterna, 070-001 03 21

För mer information, kontakta:
Caroline Sörensen, caroline.sorensen@karlstad.se, 054-540 12 53.

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.