Gå direkt till innehåll
Kommunstyrelsen i korthet den 24 augusti

Pressmeddelande -

Kommunstyrelsen i korthet den 24 augusti

Kommunstyrelsen säger ja till Karlstads Energis investering på 150 miljoner kronor i fjärrkyla och Klarälvsloppet beviljas 500 000 kronor i ekonomiskt stöd.

Kommunstyrelsens beslut

Följande ärenden beslutades på kommunstyrelsens sammanträde.

Klarälvsloppet får 500 000 kronor

Klarälvsloppet har arrangerats varje år sedan 2017 och har ambitionen att bli Sveriges största rullskidlopp för motionärer och elitåkare. I år går evenemanget, som även innefattar cykel och löpning, av stapeln 18-19 september. Klarälvsloppet AB har ansökt om 500 000 kronor i stöd av Karlstads kommun för att kunna genomföra evenemanget. Även Region Värmland och flera värmlandskommuner är med och finansierar tävlingarna som startar i Uddeholm med målgång i Karlstad.

Beslut
Karlstads kommuns arbetsgrupp för evenemang ser positivt på Klarälvsloppet som uppfyller flera av kraven för att få ekonomiskt stöd av kommunen. Därför beviljas evenemanget 500 000 kronor.

Ja till ny etableringsfunktion i Värmland

Under flera år har det gemensamma etableringsarbetet i Värmland drivits från Business Värmland, som ett projekt under Karlstad Innovation Park. Projektet avslutades vid halvårsskiftet 2021 och Värmland måste på nytt ta ställning till om det ska skapas en ny gemensam etableringsfunktion för att fortsätta arbetet med att attrahera nya företagsetableringar.

Beslut
Karlstads kommun ställer sig bakom att Region Värmland, tillsammans med länets kommuner, tar fram ett samverkansavtal, organisation och arbetsformer för en gemensam, etableringsfunktion i Värmland.

Beslut inför kommunfullmäktige 

Följande ärenden ska vidare till kommunfullmäktige för slutligt beslut. 

Karlstads Energi investerar 150 miljoner kronor i fjärrkyla

Karlstads Energi inledde redan för tio år sedan planeringen för att etablera fjärrkyla i Karlstad. Turerna har gått fram och tillbaka om hur det skulle ske och bolaget valde att inte gå vidare med projektet. Nu görs en omstart och bolaget vill investera närmare 150 miljoner kronor på fjärrkyla, en investering som förväntas vara lönsam för bolaget. Byggstarten planeras till slutet av 2021 och kommer att innebära omfattande grävarbeten i centrala Karlstad.

Beslut
Kommunstyrelsen föreslår att investeringen godkänns.

Motion: Skapa ett skulpturcentrum i Museiparken och Sandgrundsparken

Christer Alnebratt (S) föreslår i en motion att det ska skapas ett skulpturcentrum i Museiparken och Sandgrundsparken. I motionen framhålls upprustningen som skett längs Älvpromenaden, kvarteret Almen och Museigatan och att det skulle förstärka området som mötes- och samlingsplats ytterligare om det blev ett skulpturcentrum, med till exempel tillfälliga utställningar i parkerna.

Beslut
Kommunstyrelsen föreslår att motionen bifalls. Kultur- och fritidsnämnden får i uppdrag att utreda förutsättningarna för ett skulpturcentrum i Museiparken och Sandgrundsparken i samverkan med stadsbyggnadsnämnden och teknik- och fastighetsnämnden.

Motion: Utveckla Museigatan till ett ”Värmland Walk of Fame”

I en motion föreslår socialdemokraterna genom Lars-Gösta Blåvitt Elofsson och Lena Nilsson att kommunen skapar en ”Värmland Walk of Fame” längs Museigatan för att uppmärksamma intressanta Värmlandsprofiler. Berörda nämnder inom kommunen ställer sig positiva till idén men anser inte att Museigatan är en lämplig placering.

Beslut
Kommunstyrelsen föreslår att motionen avslås. Kommunstyrelsen ställer sig positiv till förslaget men vill först ha en dialog med Region Värmland. Kommunledningskontoret får därför i uppdrag att inleda en sådan dialog kring möjligheterna att etablera en ”Värmland Walk of Fame”

Motion: Skapa en folkhälsopark

Socialdemokraterna skriver i en motion att de vill skapa en folkhälsopark i Norsbygden - Vålberg och Edsvalla. Konceptet skulle innebära att man skapar en aktivitetsplats med många olika aktiviteter riktade till breda målgrupper. En folkhälsopark skulle kunna innehålla ytor för bland annat bollek, utegym, skate, dans/uppträdanden och parkour. Parken skulle få fler i rörelse, vara en mötesplats för integration samt ett kul utflyktsmål.

Beslut
Kommunstyrelsen föreslår att motionen avslås. Kommunen arbetar redan på olika sätt för att utveckla Norsbygden. Förslaget om en eventuell folkhälsopark kommer att tas med i det arbetet.

Motion: Öppna upp för servering på Skutberget

Karlstadpartiet Livskvalitet skriver i en motion att de vill öppna upp för föreningar och företag att driva servering på Skutbergsgården och motionscentralen i väntan på besked kring hur Skutberget ska utvecklas. Det skulle stärka Karlstads attraktionskraft men också skapa arbetstillfällen för skollovslediga barn, skriver motionären.

Beslut
Kommunstyrelsen föreslår att motionen avslås i väntan på politiska beslut för Skutbergets friluftsområde.

Motion: Gratis utskrift av kommunala handlingar för alla förtroendevalda

I en motion föreslår Peter Sörensen (KPL) att samtliga förtroendevalda inom kommunen ska ha rätt att via kommunens tryckeri gratis skriva ut de kommunala handlingar som de anser är nödvändiga för att de ska kunna fullgöra sina uppdrag.

Beslut
Kommunstyrelsen föreslår att motionen avslås med hänvisning till att det redan idag finns tillräckliga möjligheter att ta del av kommunens handlingar.

Motion: Ökad trygghet vid valstugor

I en motion föreslår Ljubica Jasic Modin (SD) att kommunstyrelsen eller annan berörd nämnd får i uppdrag att inför valrörelsen 2022 se till att ordningsvakter närvarar vid partiernas valstugor under öppettiderna.

Beslut
Kommunstyrelsen föreslår att motionen avslås. Kommunledningskontoret konstaterar att ordningen och säkerheten vid valstugor är polisens ansvar men att det utöver detta även finns en viss bevakning genom de ordningsvakter som verkar i centrala Karlstad under vissa tider. För eventuell extra bevakning utöver detta ansvarar partierna själva.

Motion: Säkerställ tillgången på syrgas inom vård och omsorg

I en motion till kommunfullmäktige föreslår Ljubica Jasic Modin (SD) att vård- och omsorgsnämnden utreder möjligheten att säkerställa tillgången på syrgas med lämplig utrustning på samtliga kommunens vård- och omsorgsverksamheter.

Beslut
Motionen föreslås få avslag eftersom tillgången till syrgas är säkerställd både vid akut och icke akut behov.

Motion: SFI-undervisning för nyanlända föräldralediga kvinnor

Genom Lena Nilsson (S) föreslår socialdemokraterna att det ska startas upp en SFI-utbildning för föräldralediga kvinnor. Det menar motionären skulle stärka nyanlända kvinnors väg in i samhället, en grupp som annars lätt hamnar utanför samhället språkligt och socialt. Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen samt barn- och ungdomsförvaltningen delar bilden av det finns en grupp föräldralediga kvinnor som har behov av undervisning och ställer sig därför positiva till förslaget.

Beslut
Kommunstyrelsen föreslår att motionen bifalls.

Kontakta respektive parti vid frågor om egna förslag eller reservationer.  Det fullständiga protokollet från kommunstyrelsens sammanträde publiceras på karlstad.se när det är justerat, om cirka en vecka.  

Frågor besvaras av: 
Per-Samuel Nisser, Moderaterna, 070-689 39 39  
Alexander Torin, Moderaterna, 072-717 58 71 
Linda Larsson, Socialdemokraterna, 070-204 48 61 
Anders Tallgren, Socialdemokraterna, 070-001 88 66
Frida Pettersson, Centerpartiet, 070-001 61 19
Niklas Wikström, Liberalerna, 070-001 82 00 
Monika Bubholz, Miljöpartiet, 076-126 01 02  
Erik Nilsson, Kristdemokraterna, 070-001 03 21 

För mer information, kontakta: 
Kristina Ohlsson, kristina.ohlsson@karlstad.se, 054-540 80 09

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.