Gå direkt till innehåll
Kommunstyrelsen i korthet den 19 september

Pressmeddelande -

Kommunstyrelsen i korthet den 19 september

Leader Närheten beviljas 950 000 kronor årligen 2023–2027 för arbetet med att utveckla landsbygden. Tillsynsavgiften för lantbruksföretag tas bort i år och en förstudie om en mikrofond i Värmland beviljas pengar. Det är några av besluten som togs på dagens kommunstyrelsemöte.

Kommunstyrelsens beslut

Följande ärenden beslutades på kommunstyrelsens sammanträde.

Slopade avgifter för lantbrukare under 2022

Tillsynsavgiften för lantbruksföretag tas bort under 2022, totalt handlar det om 200 000 kronor som lantbrukarna slipper betala. Lättnaderna görs efter ett politiskt initiativ från det blågröna styret i april i år där politikerna konstaterar att det finns ett ökat behov av självförsörjning i och med den osäkra tid vi lever i. De skriver i initiativet att det finns potential för mer jordbruk i Karlstad, vilket skulle öka kommunens självförsörjningsgrad och skapa fler arbeten. Kommunledningskontoret fick också i uppdrag att tillsammans med olika aktörer ta fram förslag på åtgärder för hur Karlstads kommun kan bidra till ökad matproduktion, ökad självförsörjningsgrad och höjd krisberedskap. Dialog har bland annat förts med LRF, NIFA, Skafferi Värmland, Karlstadsregionens räddningstjänst, upphandlingsavdelningen på kommunledningskontoret samt koststrateg och kostchef på barn- och ungdomsförvaltningen samt gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen.

Beslut

Tillsynsavgiften för lantbruksföretag, totalt runt 200 000 kronor, tas bort under 2022. Kommunledningskontoret ska arbeta vidare med att hitta lokala åtgärder för att stärka matproduktionen framåt. De får också i uppdrag att skapa en informationskampanj som ska lyfta hur Karlstadsborna kan vara med och bidra till långsiktig försörjning av lokala livsmedel.

Kommunen yttrar sig i målet om Karlstads resecentrum

I december 2021 antog kommunfullmäktige detaljplanen för ett resecentrum i Karlstad. Planen ska göra det möjligt att bygga ett attraktivt och välfungerande resecentrum som utgör ett nav för allt resande, där busstrafiken kopplas ihop med tågtrafiken och binder ihop Karlstads centrum med Stadsträdgården, Viken och Inre hamn. Beslutet om att anta detaljplanen har överklagats till mark- och miljödomstolen av flera parter. Karlstads kommunen har nu fått möjlighet att yttra sig i målet.

Beslut

Förslaget till yttrande godkänns och skickas till mark- och miljödomstolen.

Svar på revisorernas rapport om granskning av informationssäkerheten

På uppdrag av kommunens revisorer har PwC granskat kommunens arbete med informationssäkerhet. Granskningens syfte var att bedöma om kommunstyrelsen säkerställer ett ändamålsenligt informationssäkerhetsarbete och om detta sker med tillräcklig intern kontroll. Revisionens bedömning är att kommunstyrelsen inte helt uppfyller detta och rapporten har därför skickats över med begäran om svar kring vilka åtgärder kommunstyrelsen tänker vidta.

Beslut

  1. Kommunledningskontorets redovisade svar kring granskningsrapporten godkänns och skickas till kommunrevisionen.
  2. Frågan om ytterligare resurser för att förstärka arbetet inom informationssäkerhetsområdet beaktas i kommande budgetprocesser.
  3. Arbetet med informationssäkerhet och dataskydd ska årligen rapporteras till nämnder och styrelser. Resultatet ska följas upp mot kommunstyrelsen.
  4. Nämnder och bolag rekommenderas att beakta frågan om det finns behov av kompetensväxling för att förstärka kunskaperna inom området i samband med nyanställning

Medfinansiering Leader programperiod 2023-2028

Leader Närheten söker medfinansiering för kommande period. Den lokala utvecklingsstrategin ska under perioden 2023 – 2027 leda föreningens arbete för en utveckling av landsbygden genom leadermetoden. Leaderområdet har utvidgats med ytterligare tre kommuner; Kristinehamn, Filipstad och Storfors. De utgör tillsammans med Karlstad, Hammarö, Forshaga, Grums och Kil det nya geografiska området för Leader Närheten.

Beslut

Kommunstyrelsen beviljar Leader Närheten medfinansiering med 950 192 kronor årligen under perioden 2023–2028. Kostnaden belastar kommunledningskontorets ram.

Andelstal för mottagande av ensamkommande barn och kommuntal för mottagande av anvisade nyanlända år 2023

Länsstyrelsen i Värmlands län har gett länets kommuner möjlighet att yttra sig om andelstal för mottagande av ensamkommande barn och kommuntal för anvisade nyanlända 2023. Numer kan kommunerna komma överens om en omfördelning inom länet av de så kallade länstal som anvisas. Enligt Migrationsverkets prognos från juli 2022 beräknas omkring 800 ensamkommande barn söka asyl i Sverige 2023. Karlstad föreslås ta emot omkring sju barn. I Migrationsverkets prognos från juli 2022 bedöms att 16 000 personer är i behov av kommunbosättning under 2023. Det föreslagna länstalet för Värmland 2023 uppgår till 251 personer vilket för Karlstads del bör motsvara ungefär 100 anvisningar.

Beslut

Kommunstyrelsen beslutar att skicka följande svar till länsstyrelsen:

1a) Karlstad önskar inte överlåta sin andel för mottagande av ensamkommande barn.

1b) Karlstads kommun önskar inte ta del av annan kommuns andel för mottagande av ensamkommande barn.

2. Mot bakgrund av Karlstads kommuns befolkningsstorlek, arbetsmarknadsförutsättningar, tidigare mottagande, självbosatta nyanlända, tillgång till bostäder samt tillhandahållande av plats i förskola, grundskola och gymnasieskola har Karlstads kommun inget att erinra mot mottagande av nyanlända enligt anvisning.

Delårsrapport för kommunstyrelsen 2022

Kommunstyrelsen har upprättat ett delårsbokslut den 31 augusti 2022 med helårsprognos. Rapporten innehåller bland annat periodens viktigare händelser, en beskrivning av periodens utfall och helårsprognos och kommentarer över bidrag till måluppfyllelse. Sammantaget väntas att budget kommer följas och ingen avvikelse väntas totalt sett vid året slut. På investeringssidan väntas ett överskott mot budget på ca 30 miljoner kronor vid årets slut.

Beslut

Kommunstyrelsens delårsrapport för 2022 godkänns.

Ansökan om pengar till förstudie om mikrofond i Värmland

Coompanion Värmland ansöker om medel för att göra en förstudie om det är möjligt att etablera en regional mikrofond i Värmland. Mikrofonden är ett finansiellt institut registrerat hos Finansinspektionen. Idag finns, utöver Mikrofonden Sverige, åtta regionala mikrofonder i landet. Mikrofonden finansierar verksamheter inom social ekonomi och är den organisation i Sverige som ställt ut flest antal garantier till den sociala ekonomins aktörer under de senaste 10 åren.

Beslut

Coompanion Värmlands beviljas 84 250 kronor i förstudiemedel. Förstudiens resultat återrapporteras till tillväxtutskottet i januari 2024.

Beslut inför kommunfullmäktige

Följande ärenden ska vidare till kommunfullmäktige för slutligt beslut.

Motion – Gör en oberoende handelsutredning

I en motion till kommunfullmäktige föreslår Anders Tallgren (S), Linda Larsson (S) och Håkan Holm Alteblad (S) att kommunstyrelsen ska upphandla och genomföra en oberoende handelsutredning. Den ska ge en uppdaterad överblick över handelssituationen i hela Karlstad.

Beslut:

Kommunstyrelsen föreslår att motionen avslås eftersom en sådan utredning redan har påbörjats.

Motion - Utred möjligheten att belysa dykdalberna

I en motion till kommunfullmäktige föreslår Christian Norlin (S) och Lina Larhult (S) att kommunen ska utreda möjligheterna att belysa dykdalberna utanför Karlstad CCC med syftet är att skapa en mer trivsam stadsmiljö.

Beslut:

Kommunstyrelsen föreslår att motionen avslås. Frågan har tidigare utretts och bland annat mot bakgrund av de svårigheter som utredningen pekar på anses det inte motiverat att göra en ny utredning.

Motion - Personlyft på badplats och ökad tillgängligheten på båtbussarna

I en motion till kommunfullmäktige föreslår Lina Larhult (S) och Christer Alnebratt (S) att en personlyft ska installeras på en lämplig badplats och att möjligheten att tillgängliggöra någon marina och båtbussarna med personlyft ska utredas.

Beslut:

Kommunstyrelsen anser att motionen är besvarad då förslagen är genomförda eller ingår i planeringen.

Motion - Föredra kommunrevisionens revisionsrapporter på kommunfullmäktiges sammanträden

I en motion till kommunfullmäktige föreslår Peter Sörensen (KPL) att kommunrevisionens granskningsrapporter ska föredras på kommunfullmäktige som en egen punkt på föredragningslistan.

Beslut:

Kommunstyrelsen föreslår att motionen avslås med hänvisning till att nuvarande ordning är fullgod för att säkra fullmäktiges hantering och insyn i utförda revisioner.

Motion - Publicera kommunrevisionens revisionsrapporter samlat på kommunens webbplats

I en motion till kommunfullmäktige föreslår Peter Sörensen (KPL) att kommunrevisionens granskningsrapporter ska publiceras samlat på kommunens webbplats. Detta för att stärka medborgarnas insyn.

Beslut:

Kommunstyrelsen föreslår att bifalles och att en förbättrad tillgänglighet till revisionsrapporter lyfts in i projektet för utformande av nya karlstad.se.


Kontakta respektive parti vid frågor om egna förslag eller reservationer.

Det fullständiga protokollet från kommunstyrelsens sammanträde publiceras på karlstad.se när det är justerat, om cirka en vecka.

Per-Samuel Nisser, Moderaterna, 070-689 39 39

Alexander Torin, Moderaterna, 072-717 58 71

Linda Larsson, Socialdemokraterna, 070-204 48 61

Anders Tallgren, Socialdemokraterna, 070-001 88 66

Frida Pettersson, Centerpartiet, 070-001 61 19

Niklas Wikström, Liberalerna, 070-001 82 00

Monika Bubholz, Miljöpartiet, 076-126 01 02

Erik Nilsson, Kristdemokraterna, 070-001 03 21

Ljubica Jasic Modin, Sverigedemokraterna, 072-381 89 42

Parvane Assadbegli, Vänsterpartiet, 070-001 06 02

För mer information, kontakta:

Jenny Eriksson, jenny.eriksson@karlstad.se, 054-540 67 53

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.