Gå direkt till innehåll
Kommunstyrelsen i korthet den 14 juni

Pressmeddelande -

Kommunstyrelsen i korthet den 14 juni

Det här var några av ärendena som kommunstyrelsen fattade beslut om på sitt möte den 14 juni.

Kommunstyrelsens beslut

Följande ärenden beslutades på kommunstyrelsens sammanträde.

Ny inköpspolicy på gång i koncernen

Koncernens upphandlingspolicy från 2015 pekar ut riktningen för koncernens upphandlingar. Under 2020 inleddes arbetet med att ställa om koncernens inköpsorganisation för att bli “En modern inköpsorganisation i framkant”. Det är ett flerårigt förändringsarbete som involverar hela koncernen. I juni 2022 väntas kommunfullmäktige fatta beslut om ny inköpspolicy.

Beslut
Kommunledningskontoret får i uppdrag att ta fram ett förslag på inköpspolicy för koncernen Karlstads kommun som ska ersätta den nuvarande upphandlingspolicyn.

Utredning föreslår gemensam bussdepå i Välsviken

Inför att trafikavtalen för region- och tätortstrafiken med buss löper ut år 2025 har Region Värmland inlett en process med att se över var framtida depåer ska vara lokaliserade. Ett önskemål är att, om möjligt, samlokalisera depåerna. Idag finns det en på Våxnäs som nyttjas av regiontrafiken och är i behov av en omfattande renovering och en på Örsholmen som nyttjas av tätortstrafiken och idag har behov av att växa.

I den lokaliseringsutredning som har gjorts utvärderas flera alternativ i olika lägen där den nya gemensamma bussdepån skulle kunna ligga. Välsviken 1 Norra är huvudalternativet.

Beslut
Förslaget till lokalisering av ny bussdepå i Välsviken 1 Norra för region- och tätortstrafik i Karlstad godkänns.

Särskilt stöd till utsatta i spåren av corona

Efter ett politiskt initiativ fick kommunledningskontoret i uppdrag att utreda hur när-nätverk skulle kunna skapas i stadsdelar och på orter i kommunen för att stötta ensamma och utsatta i spåren av corona-pandemin. I återrapporten till kommunstyrelsen är förslaget att idén om när-nätverk utvecklas och förfinas inom de dialogkaféer som ska motverka psykisk ohälsa och som kommunledningskontoret har i uppdrag att anordna under en tvåårsperiod. Hit ska olika föreningar och organisationer bjudas in och tillsammans komma fram till hur när-nätverken skulle kunna organiseras.

Beslut
Redovisningen av punkten som rör att utreda hur när-nätverk kan skapas i olika stadsdelar och på orter i kommunen för att stöta utsatta i spåren av corona-pandemin godkänns. En återrapport av arbetet ska ske till kommunstyrelsen i februari 2022.

Förstärkt trygghetsarbete med ordningsvakter

Kommunstyrelsen har tidigare gett kommunledningskontoret i uppdrag att tillsammans med Trygghetscenter ansöka om så kallade LOV 3-områden, platser där ordningsvakter får tjänstgöra på Kronoparken centrum och Våxnäs centrum. Ansökningarna har beviljats av Polismyndigheten och ordningsvakterna kommer att finnas på plats i områdena från den 21 juni. Kommunledningskontoret har också tagit fram ett förslag på en grundfördelning av budgeten för ordningsvakter mellan LOV 3-områdena Kronoparken/Våxnäs och centrala Karlstad.

Uppdraget från kommunstyrelsen var också att utveckla modellen för trygghetsmöten där kommunledningskontoret konstaterar att mötena har mottagits väl av deltagande aktörer och att flera konkreta resultat redan har uppnåtts.

Beslut
Återrapporteringen om att inrätta LOV 3-områden på Kronoparken och Våxnäs godkänns liksom omfördelningen av budgeten för ordningsvakter mellan Våxnäs/Kronoparken och centrala Karlstad. Även återrapporten kring utvecklingen av trygghetsmöten godkänns.

Ökad samverkan för att förebygga hot och hat

I ett politiskt initiativ från kommunstyrelsen har frågan om hot och hat i Karlstads kommun och i regionen lyfts. Kommunledningskontoret fick i uppdrag att tillsammans med externa och interna aktörer utreda hur vi kan arbeta med frågorna tillsammans, men också lyfta fram goda exempel på hur vi arbetar med frågorna idag.

Inför valåret 2018 upplevde Karlstads kommun ett alltmer hårdnande samtalsklimat, främst i sociala medier, något som är ett hot mot demokratin men även mot den personliga säkerheten.

Frågor kring hat och hot togs också nyligen upp i “Omvärldsanalys 2022-2024" där flera trender lyfts som riskerar att minska tilliten och sammanhållningen i samhället. Karlstads kommun arbetar aktivt med frågorna, både att hantera det som sker, men också att arbeta förebyggande. Bland annat så har både medarbetare och förtroendevalda sedan dess fått utbildning i att hantera påverkanskampanjer och hårdare samtalsklimat.

Beslut
Redovisningen godkänns. Kommunledningskontoret får bland annat i uppdrag att vidareutveckla den utbildning som tagits fram för att motverka hat och hot. De ska också fortsätta ha en dialog med Länsstyrelsen i Värmland kring hur samverkan inom området hot och hat kan utvecklas och förbättras. I uppdraget ingår också att medverka i den demokrativecka som ordnas i Värmland i september 2021 inom ramen för det länsövergripande arbetet med “Deklaration för en stark demokrati”. Tanken är att den ska bli startskottet för ett intensifierat demokratiarbete med olika insatser som ska värna och utveckla det demokratiska samtalet inför valet 2022.

Verksamhetsstöd till Nyföretagarcentrum Södra Värmland

Nyföretagarcentrum Södra Värmland har inkommit med en ansökan om verksamhetsbidrag på 300 000 kronor. I deras avrapportering för år 2020 framkommer att antal rådgivningar har ökat under året. Kommunledningskontoret konstaterar att en viktig faktor för att öka tillväxten i Karlstad är just att stötta och stimulera nyföretagande. Här fyller Nyföretagarcentrum Södra Värmland, som också visat vilja på att utveckla verksamheten ytterligare, en viktig funktion i det regional företags- och innovationsstödssystemet. Därför höjs verksamhetsstödet till 350 000 kronor.

Beslut
Nyföretagarcentrum Södra Värmlands verksamhetsrapport för 2020 godkänns och verksamheten får 350 000 kronor i verksamhetsstöd för åren 2021 och 2022.

Beslut inför kommunfullmäktige

Följande ärenden ska vidare till kommunfullmäktige för slutligt beslut.

Utredning av p-skiva i centrala Karlstad

Håkan Holm Alteblad (S) och Linda Larsson (S) har i en motion begärt att kommunen utreder förutsättningarna och de ekonomiska konsekvenserna för att på prov införa p-skiva för kantstensparkering i centrala Karlstad, genomföra en inventering av förhyrda parkeringsplatser för kommunanställda i centrala Karlstad samt verka för att dessa ska förläggas till parkeringshus och parkeringsgarage och att förhyrda platser på gatumark avvecklas.

Den samlade bedömningen från berörda nämnder och bolag är att parkeringsskiva inte är en ekonomiskt och miljömässigt motiverad åtgärd samt att förutsättningarna för att införa parkeringsskiva i Karlstads centrum är låga, fokus bör i stället ligga på att ta fram en handlingsplan för hur Karlstads kommun tillsammans med centrum Karlstad kan samverka gällande centrums tillgänglighet och utveckling.

Beslut
Kommunstyrelsen föreslår att redovisningen godkänns. Stadsbyggnadsnämnden får i uppdrag att i samverkan med berörda förvaltningar och Centrum Karlstad ta fram en handlingsplan för hur kommunen och Centrum Karlstad kan samverka kring tillgänglighet och utveckling i centrum.

Motion: Erbjud snabbtester för covid-19 till vårdpersonal

I en motion till kommunfullmäktige föreslår Kjell Örnberg (SD) att kommunen skyndsamt inför snabbtester för Covid-19 för all vårdpersonal som arbetar vid särskilda boenden, hemtjänst och hemsjukvård.

Beslut
Kommunstyrelsen föreslår att motionen avslås. Vård- och omsorgsförvaltningen skriver att vaccinationen av kunder inom äldreomsorgen och vårdnära personal i stort sett är klar och därför bedömer förvaltningen att frågan om snabbtester är överspelad. Dessutom får medarbetare med symptom i dag en snabb provtagningstid för PCR-test, detsamma gäller för symptomfria medarbetare som ingår i smittspårning.

Motion: Dra om Skutbergets löpspår så att det inte går längs E18

Peter Sörensen, Karlstadpartiet Livskvalitet, föreslår i en motion att motionsspåren på Skutberget ska dras om så att de inte går längs E18. Motionen beskriver att Skutbergets motionsspårsanläggning bör värnas och utvecklas fortsatt i naturnära miljö utan kontakt med E18 och cykelväg.

Beslut
Kommunstyrelsen föreslår att motionen avslås av flera anledningar. Att flytta en sträcka får konsekvenser för de övriga motionsspåren som då också kan behövas dras om. Dessutom går milspåret genom ett naturreservat som innebär att det kommer att krävas tillstånd för att göra förändringar. Kommunledningskontoret konstaterar också att kostnaderna för att dra om spåren inte står i proportion till den nytta det skulle bidra till.

Motion: Bygg ett utegym på Skutberget

Peter Sörensen (KPL) föreslår i en motion att kultur- och fritidsnämnden ges i uppdrag att etablera ett utegym på Skutberget.

Beslut
Förslaget är att motionen anses besvarad eftersom kultur- och fritidsnämnden redan har i uppdrag att bygga ett utegym på Skutbergets friluftsområde.

Motion: Se över kraven på aktörer vid kommunal upphandling

Vänsterpartiet föreslår i en motion att kraven som ställs vid upphandling i Karlstads kommun ska ses över och att stor vikt fästs vid arbetstagares anställningsförhållanden. V vill att det ställs krav på att vinnande leverantör och dennes underleverantörer har kollektivavtal i kommunens upphandlingar.

Beslut
Kommunstyrelsen föreslår att motionen får avslag eftersom det enligt lag inte är tillåtet att kräva att en leverantör ska vara bunden av ett kollektivavtal under avtalsperioden. Kommunledningskontoret får dock i uppdrag att beakta frågeställningarna i arbetet som nu pågår med att ta fram en ny inköpspolicy.

Motion: Diarieför vård- och omsorgsförvaltningens tillsynsrapporter och publicera dem på karlstad.se

Peter Sörensen (KPL) har i en motion föreslagit att kommunen ska diarieföra vård- och omsorgsförvaltningens tillsynsrapporter och publicera dem på kommunens webbplats karlstad.se.

Beslut
Förslaget är att motionen får avslag eftersom tillsynsrapporterna främst bedöms vara av intresse för vård- och omsorgsförvaltningens interna kvalitetsarbete.

Motion: Hjälplinje för personer som är utsatta för hedersförtryck

I en motion föreslår Kjell Örnberg (SD) och Abdulwali Alizadas (SD) att arbetsmarknads- och socialförvaltningen får i uppdrag att inrätta en hjälplinje för personer utsatta för hedersförtryck.

Beslut
Förslaget är att motionen avslås eftersom det redan finns väl upparbetade kontaktvägar.

Motion: Återställ möjligheten att söka även i äldre handlingar i kommunens e-diarie

I en motion till kommunfullmäktige föreslår Peter Sörensen (KPL) att kommunen ska återställa möjligheten att söka i äldre handlingar i e-diariet på webben.

Beslut
Förslaget är att motionen får avslag med motiveringen att insynsintresset tillgodoses i tillräcklig utsträckning genom möjligheten att begära ut enskilda handlingar.

Motion: Ta fram en övergripande strategi för möblering av grillplatser, vindskydd och friluftsområden

I en motion till kommunfullmäktige föreslår Peter Sörensen (KPL) att kommunen ska ta fram en övergripande strategi för möblering av kommunala grillsplatser, vindskydd och friluftsområden.

Beslut
Kommunstyrelsen föreslår att motionen avslås med motiveringen att omfattningen av arbetet överstiger nyttan av sådan övergripande strategi.

Motion: Bygg ett utegym vid Bryngfjordsbacken

I en motion till kommunfullmäktige föreslår Peter Sörensen (KPL) att möjligheten att bygga ett utegym vid Bryngfjordsbacken utreds.

Beslut
Kommunstyrelsen föreslår att motionen avslås eftersom frågan om ett utegym inom området utreddes av kultur- och fritidsförvaltningen under år 2019.

Kontakta respektive parti vid frågor om egna förslag eller reservationer. Det fullständiga protokollet från kommunstyrelsens sammanträde publiceras på karlstad.se när det är justerat, om cirka en vecka.  

Frågor besvaras av: 
Per-Samuel Nisser, Moderaterna, 070-689 39 39  
Alexander Torin, Moderaterna, 072-717 58 71 
Linda Larsson, Socialdemokraterna, 070-204 48 61 
Anders Tallgren, Socialdemokraterna, 070-001 88 66
Frida Pettersson, Centerpartiet, 070-001 61 19
Niklas Wikström, Liberalerna, 070-001 82 00 
Monika Bubholz, Miljöpartiet, 076-126 01 02  
Erik Nilsson, Kristdemokraterna, 070-001 03 21 

För mer information, kontakta: 
Kristina Ohlsson, kristina.ohlsson@karlstad.se, 054-540 80 09

Ämnen

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.