Gå direkt till innehåll
Kommunstyrelsen i korthet den 14 december

Pressmeddelande -

Kommunstyrelsen i korthet den 14 december

Kommunstyrelsen har haft sitt sista sammanträde för året. Bland annat utsågs en efterträdare till kommundirektör Ulf Nyqvist och från och med årsskiftet får bara fullvaccinerads anställas inom vård och omsorg.

Kommunstyrelsens beslut
Följande ärenden beslutades på kommunstyrelsens sammanträde.


Strategisk plan och budgetramar för åren 2023–2025
Kommunledningskontoret har tagit fram ett utkast till budgetramar för åren 2023–2025. Utkastet bygger på den senast beslutade treårsbudgeten och uppdaterade prognoser över bland annat kommunens skatteintäkter. Nämnderna ska nu yttra sig över förslaget.

Spridningen av coronaviruset och införandet av restriktioner innebar stora påfrestningar på samhällsekonomin under 2020. I återgången efter coronapandemin har ökningen av långtidsarbetslösheten mattats av och återhämtningen i den svenska ekonomin är stark och väntas fortsätta så även under 2022.

Men det är fortfarande nödvändigt med en försiktighet i fråga om kostnadsutveckling och nämndernas äskanden bör därför bara röra de allra mest prioriterade områdena.

Efter att nämnderna yttrat sig över förslaget fortsätter det politiska prioriteringsarbetet i kommunledningsutskottet och i kommunstyrelsen under maj och juni månad. Kommunfullmäktige fattar därefter beslut om strategisk plan och budget i juni.

Beslut
Kommunstyrelsen beslutar att kommunledningskontorets utkast till ramar för budget 2023–2025 sänds ut till nämnderna för yttrande.


Vaccinationskrav på nyanställda inom vård- och omsorgsförvaltningen
Det blågröna styret vill att alla som nyanställs inom vård- och omsorgsförvaltningen är vaccinerade mot covid-19. Det skriver de i ett politiskt initiativ.

Med förslaget vill majoriteten öka skyddet för kommunens sköraste invånare, de äldre, och bidra till att bekämpa coronaviruset. 

Man vill att all påtänkt personal som vill arbeta för Karlstads kommun inom vård- och omsorgsförvaltningen ska kunna visa upp ett giltigt vaccinationsintyg innan anställning. Det gäller samtliga – timanställda, tidsbegränsade anställningar och tillsvidareanställda.

I förslaget skriver majoriteten även att de som av medicinska skäl inte kan vaccineras ska undantas från vaccinationskravet.

Beslut
Kommunstyrelsen beslutar att införa vaccinationskrav vad gäller nyanställda inom Vård- och omsorgsförvaltningen.

Ulrika K Jansson - ny kommundirektör för Karlstads kommun
Kommunstyrelsen har beslutat att utse Ulrika K Jansson till ny kommundirektör för Karlstads kommun. Hon efterträder Ulf Nyqvist som vill avsluta sitt uppdrag under våren 2022 för att senare gå i pension.

Ulrika K Jansson är idag kommundirektör i Enköpings kommun och har en bred kommunal erfarenhet. Hon har tidigare bland annat arbetat som programdirektör i Örebro kommun och som planchef i Arboga kommun. Hon tillträder sin tjänst 1 april 2022.

Beslut
Kommunstyrelsen godkänner Ulrika K Jansson som ny kommundirektör.

Driftstöd till Karlstad Airport 
Karlstad Airport AB har möjlighet att ta emot ekonomiskt stöd enligt EU:s statsstödsregler. Stödet ges inom ramverket för den så kallade gruppundantagsförordningen, GBER, som säger att ekonomiskt stöd får ges till flygplatser med under 200 000 passagerare per år.

Beslut

Karlstad Airport beviljas ett driftstöd på 37 miljoner kronor för att täcka bolagets förluster under år 2021.


Överklagande av HBTQ-diplomering till Förvaltningsrätten

Kommunstyrelsen har tidigare beslutat att inleda ett arbete med HBTQ-diplomering av olika verksamheter inom kommunen, samt att avsätta 300 000 kr för detta arbete. Beslutet handlar om att kommunen ska genomföra utbildningsinsatser som syftar till att höja kompetensen och medvetenheten hos relevanta verksamheter i kommunen i HBTQ-relaterade frågor.

Beslutet har nu överklagats av en kommunmedborgare.

Kommunledningskontoret föreslår att yttrandet skickas till Förvaltningsrätten för avgörande.

Beslut

Kommunstyrelsen godkänner kommunledningskontorets förslag.


Riktlinjer för sponsring

Karlstads kommun och koncernen Karlstads Stadshus AB har inte tidigare haft några övergripande riktlinjer för hur organisationen ska arbeta med sponsring. Kommunledningskontoret har därför fått i uppdrag att ta fram sådana riktlinjer. Syftet är att underlätta arbetet och tydliggöra vad som krävs för att sluta sponsringsavtal med Karlstads kommun och koncernen Karlstads Stadshus AB. Kommunledningskontoret har också gjort en översyn av hanteringen och ansvarsfördelningen av föreningsbidrag, driftbidrag, marknadsföringsavtal eller annat stöd.

Beslut

Riktlinje för sponsring för Karlstads kommun och koncernen Karlstads Stadshus AB godkänns. Kommunledningskontoret får i uppdrag att tillsammans med kultur- och fritidsförvaltningen ta fram anvisningar för reklamplatser i kommunala idrottsanläggningar och försäljning av arenanamn.


Översyn av ansvarsfördelning vad gäller föreningsbidrag, driftbidrag och sponsring

Kommunledningskontoret har på uppdrag av kommunstyrelsen genomfört en översyn av föreningsbidrag med huvudfokus på hantering och ansvarsfördelning. Detta för att tydliggöra, effektivisera och få en mer transparent hantering när föreningar och evenemang ansöker om bidrag från kommunen.

Förslag:

· Stöd hanteras enligt riktlinjer och beslutsordning av respektive nämnd.

· Sponsring hanteras enligt riktlinje och beslutsordning genom kommunikationsavdelningen.

· Evenemangsstöd hanteras genom verksamhetsplanen för evenemang. En projektledare för evenemang finns anställd på kommunledningskontoret, det finns även en arbetsgrupp samt styrgrupp med representanter från flera förvaltningar.

Kommunledningskontoret föreslår att kommunstyrelsen godkänner riktlinjer för sponsring. Man föreslår också att Karlstad Stadshus AB successivt upphör med marknadsföringsavtal.

Beslut

Kommunstyrelsen godkänner översynen.


Prioriterade investeringar som ska utredas vidare fram till 2028

Kommunfullmäktige har beslutat om en långsiktig investeringsplanering. Syftet är att skapa framförhållning och möjlighet till politisk prioritering kring vilka projekt som ska utredas vidare. Nämnderna har lämnat sina behov för de kommande åren till teknik- och fastighethetsnämnden. 

Under hösten har teknik- och fastighetsförvaltningen i samråd med övriga berörda förvaltningar berett ärendena och teknik- och fastighetsnämnden har sedan lämnat förslag på de objekt på de objekt som de anser bör utredas vidare. Kommunstyrelsen beslutade att följande behov ska utredas vidare:

Beslut

1. Teknik- och fastighetsnämnden får i uppdrag att inleda förstudier med efterföljande planeringsfas för renoveringsbehov och upprustning för fastigheten Björnen (stadshusannexet), utredning av lokalanvändning och upprustning av Molkoms kommunhus, samordningsbehov av lokaler för driftverksamhet inom teknik- och fastighetsförvaltningen, ny idrottsplats i norra stadsdelarna, Karlstads innebandyarena och klättringklubbens behov, förskola Våxnäs, skola och förskola Välsviken, förskola Alster, utökning elevplatser gymnasiet samt upprustning av teknik/miljöer samt idrottshall Nobelgymnasiet.

2. Teknik- och fastighetsnämnden får i uppdrag att inleda planeringsfas för Skola/förskola Vallargärdet, förskola Västra Jakobsberg, grundskola Västra Jakobsberg/Zakrisdal, tenniskapacitet och vårdboende.

3. Teknik- och fastighetsnämnden får i uppdrag att inleda planeringsfas för Karl IX:s gata – Våxnäsgatan, gång- och cykelvägar utmed älven, Åstorpsbäcken, Parallellväg Välsviken, Karlstadstråket Fredricelund, Karlstadstråket Låglandet.


Ekonomiskt stöd till Wermland Opera i samband med flytt

Region Värmland har meddelat att Wermland Opera på sikt inte kan vara kvar som hyresgäst i lokalerna på Spinneriet. Därför kommer Wermland Opera flytta från lokalen Spinneriet till gamla bageriet på Orrholmen. Karlstads kommun, 

Region Värmland och Stiftelsen Wermland Opera tecknade i början av 2021 en överenskommelse kring flytten.

Beslut

1. Karlstads kommun förbinder sig att bidra till Wermlands Operas ökade hyreskostnad i bageriet på 4,1 miljoner kronor, fördelat enligt tidigare överenskommen fördelning med Region Värmland.

2. Frågan om utökat stöd till Wermland Opera för att täcka den faktiska kostnadsökningen, samt engångskostnader för flytt och inredning som en flytt till Orrholmen, ska hanteras i den ordinarie budgetprocessen inför 2023.


Masshushållningsplan för hållbart byggande

Kommunstyrelsen har godkänt teknik- och fastighetsnämndens förslag till masshushållningsplan. Planen visar Karlstads kommuns inställning till brytning av till exempel grus, sand och torv och hur återanvändning bör ske av olika typer av uppschaktade massor. Där framgår också var det är lämpligt att lokalisera olika täkter. Masshushållningsplanen är en viktig del i det hållbara byggandet, samtidigt som den säkerställer förutsättningar för Karlstads tillväxt.

Beslut

Kommunstyrelsen beslutar att godkänna den nya masshushållningsplanen och att den ska bli ett tillägg till den nya översiktsplanen.


Ny sporthall ska byggas vid Vålbergsskolan

I samband med beslutet om strategisk plan och budget för åren 2022-2024 avsatte kommunfullmäktige 45 miljoner kronor för bygganande av en ny sporthall i Vålberg. Kommunstyrelsen har tillsammans med teknik-och fastighetsnämnden och kultur- och fritidsnämnden utrett frågan och föreslår att den nya sporthallen placeras nära Vålbergsskolan. 

Hallen behöver bli lite större än den nya hallen på Ilanda för att möta behoven från olika föreningar. Kostnaden uppskattas preliminärt bli mellan 46-52 miljoner kronor.

Beslut

Kommunstyrelsen godkänner redovisningen och förslaget till lokalisering. Teknik- och fastighetsnämnden får i uppdrag att återkomma med eventuellt tilläggsäskande i budgetprocessen för åren 2023-2025 om nuvarande budget på 45 miljoner kronor inte beräknas hålla.


Beslut inför kommunfullmäktige

Följande ärenden ska vidare till kommunfullmäktige för slutligt beslut. 

Motion: Kartlägg hedersvåldets karaktär och omfattning i Karlstad


I en motion föreslår Peter Sörensen (KPL), att kommunledningskontoret ska göra en kartläggning av hedersvåldets karaktär och omfattning i Karlstads kommun. Det för att förebygga och förhindra risker för hedersrelaterat våld i och med den moské som planeras på Rud i Karlstad.

Beslut

Kommunstyrelsen föreslår att motionen avslås.

Kontakta respektive parti vid frågor om egna förslag eller reservationer. 

Det fullständiga protokollet från kommunstyrelsens sammanträde publiceras på karlstad.se när det är justerat, om cirka en vecka.  


Frågor besvaras av
:  
Per-Samuel Nisser, Moderaterna, 070-689 39 39   

Alexander Torin, Moderaterna, 072-717 58 71 

Linda Larsson, Socialdemokraterna, 070-204 48 61 

Anders Tallgren, Socialdemokraterna, 070-001 88 66

Frida Pettersson, Centerpartiet, 070-001 61 19 

Niklas Wikström, Liberalerna, 070-001 82 00  

Monika Bubholz, Miljöpartiet, 076-126 01 02  

Erik Nilsson, Kristdemokraterna, 070-001 03 21 

För mer information, kontakta:

Ylwa Svensson, ylwa.svensson@karlstad.se, 054-540 81 80

Ämnen

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.