Gå direkt till innehåll
Drönare ska analysera förändringar i grönstrukturen under en vecka. Bild: Shutterstock.com
Drönare ska analysera förändringar i grönstrukturen under en vecka. Bild: Shutterstock.com

Pressmeddelande -

Kommunen följer ändringar i grönstrukturen med hjälp av drönare och AI​

Karlstads kommun har upphandlat ett avtal med företaget Arboair för att samla in data med drönare och med hjälp av AI analysera förändringar i grönstrukturen. Det gör vi för att få ett bättre underlag för strategiska beslut och operativa prioriteringar för underhåll av och satsningar på grönstrukturen.

Teknik- och fastighetsförvaltningen har med stöd från det Lantmäteriavdelningen (GIS- och mätgruppen) och IT-avdelningen upphandlat ett avtal med Arboair. Avtalet sträcker sig över två år. Företaget ska samla in data och med hjälp av AI identifiera och analysera skador på de enskilda träden och dess grenar, kronarea och krontäckningsgrad och mängden grönyta per område.

Tingvalla, Rud, Våxnäs och Kronoparken är först ut för mätning

De områden som vi har valt som start för mätningen är Tingvalla, Rud, Våxnäs, och Kronoparken. Det är en sammanlagd yta på cirka 500 hektar. I de utvalda områdena kommer marken att markeras med ett par stora färgglada kryss som markstöd. Drönarflygnigen kommer enligt kutym göras när få människor är på platserna och planeras starta onsdagen den 17 juli och pågår ungefär en vecka. Eftersom drönaruppdrag är väderberoende kan startdatum komma att ändras.

- Med hjälp av data och genom kontinuerlig mätning över åren kan vi följa förändringar i grönstrukturen och få ett bättre underlag för strategiska beslut och operativa prioriteringar. Grönstrukturen är de sammanlagda grönområdena i städer och tätorter. Det är bland annat alléer, parker och naturområden som tillsammans skapar en sammanhängande känsla av natur i och omkring staden, säger Anna Mossberg, enhetschef parkenheten.

Datadriven och digital utveckling

Som kommun behöver vi utforska och testa nya metoder för att hitta effektivare sätt att genomföra vårt uppdrag på och samtidigt vara kostnadseffektiva. I kommunens plan för digital utveckling och innovation ”Smarta och hållbara Karlstad” pekas just datadriven och digital utveckling ut som ett av våra fokusområden. Arbetet med att följa utvecklingen av grönstrukturen med drönare och AI är en del i detta.

För mer information kontakta:

Anna Mossberg, enhetschef, parkenheten teknik- och fastighetsförvaltningen på Karlstads kommun, 0700-208282

Jacob Hjalmarsson, Arboair, 0723027099

Joakim Näzell, drönarpilot, Copture AB, 0768777009

Stefanie Myrin, kommunikationsstrateg, 054-540 46 88

Ämnen

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.