Gå direkt till innehåll
Klass på Nobelgymnasiet skapade Wall of Kindness – tilldelas pris för årets unga miljöhjälte

Pressmeddelande -

Klass på Nobelgymnasiet skapade Wall of Kindness – tilldelas pris för årets unga miljöhjälte

Årskurs 1 på Introduktionsprogrammet, yrkesintro bygg och anläggning på Nobelgymnasiet, har tilldelats Karlstads kommuns pris Årets unga miljöhjälte 2024. I måndags, den 20 maj, delades priset ut till nöjda elever på Nobelgymnasiet.

Miljönämnden i Karlstads kommun har utsett eleverna till årets vinnare för deras innovativa projekt ”Wall of Kindness”. Projektet, som skapades med hjälp av återvunnet material, har inte bara främjat miljömässig hållbarhet utan också social hållbarhet. En kombination som ligger till grund för vinsten av Årets unga miljöhjälte 2024.

Engagerade elever och lärarteam

Sari Savinen Andersson, lärare på Nobelgymnasiet, berättar om hur projektet startade:

– Det började med att en elev ville göra något med kläder hen inte längre behövde. Eleverna började spåna på idéer ihop med oss lärare och kom även på att vi kunde använda material som var överblivet, på så sätt behövde vi inte heller köpa in något nytt. Vi har använt material som blivit över efter andra elevbyggen och även fått målarfärg från måleriprogrammet.

Det tog fem dagar, sedan var väggen redan klar för montering. Det blev även en pantlåda byggd under samma tid, då eleverna tyckte det var kul och de saknade en pantlåda. Eleverna har visat stor entusiasm och kreativitet genom att ta initiativet och genomföra projektet.

– Man känner sig lite stolt över väggen när man går förbi till lunchen, säger en av eleverna.

Ständigt miljöarbete

Nobelgymnasiet arbetar kontinuerligt med att få eleverna att tänka hållbart och inte använda material i onödan, bland annat genom att uppmuntra eleverna att vara noga med att undvika för mycket svinn på materialet. Wall of Kindness blir kvar, men anpassas efter årstid och högtider. Sari hoppas att fler elever gör miljömedvetna val nu när möjligheten finns på skolan.

– Wall of Kindness kommer vara kvar och byta skepnad utifrån säsong och högtider. Just nu är student och avslutning nära och därför är vägen pyntad och riktad mot den högtiden. Vi hoppas att fler elever tar del av denna fantastiska möjlighet, avslutar Sari.

Motivering

Till årets unga miljöhjältar utses årskurs 1 på introduktionsprogrammet bygg- och anläggning. De har med hjälp av återvunnet material skapat en Wall of Kindness och gjort ett arbete med både miljömässig- och social hållbarhet. De skapar möjligheter för andra elever att bidra till en mer hållbar livsstil, så väl som att de synliggör miljöfrågorna med sin vägg. Deras projekt visar att det både kan vara lätt att vara vänlig mot miljön och mot sina medmänniskor. De visar på det Karlstad vi vill ha i framtiden.

Om priset

Årets unga miljöhjälte ska gå till en elev, grupp eller klass som genomför miljö- eller klimatsmarta insatser och går i förskola, grundskola eller gymnasium inom Karlstads kommuns geografiska område. Syftet med priset är att premiera och visa upp barn och ungdomars goda miljö- och klimatinsatser. Priset till årets unga miljöhjälte består av ett inramat diplom och en summa på 1 000 kr till fika för den grupp/klass som vinner priset eller som den vinnande eleven tillhör.  

Här kan du läsa mer om priset.

För mer information, kontakta

Jennie Rönnbäck, miljösamordnare, miljöförvaltningen
Telefon: 054-540 46 83

Cecilia Boman Lindström (MP), ordförande, miljönämnden, Karlstads kommun
Telefon: 054-540 28 07

Sari Savinen Andersson, lärare på Nobelgymnasiet, Karlstads kommun
Telefon: 054-540 14 63

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.