Gå direkt till innehåll
Lök på väg upp i Stadsträdgården
Lök på väg upp i Stadsträdgården

Pressmeddelande -

Karlstadssolen inspirerar årets blomsterplanteringar

Snart börjar 22 000 tulpaner och påskliljor att blomma i Karlstads kommuns rabatter och planteringar. Alla planteringar i vår och sommar kommer att gå i gult, orange och blålila och färgerna är inspirerade av Karlstads logotyp, den glada solen. Nytt för i år är att färre broar smyckas med blommor – men bara tillfälligt.

Varje år väljer Karlstads kommun ett tema för vårens och sommarens blomsterplaneringar. Årets tema är alltså Karlstadssolen.

- Vi ville gärna jobba med gula och orangea toner. Blålila blommor kommer stå för de svarta linjerna i loggan, berättar Dagmar Nilsson, parkingenjör på teknik- och fastighetsförvaltningen.

Först ut är vårblommorna

Tack vare den tidiga våren har lökväxterna som planterades i höstas redan börja ta sig upp ur jorden och det dröjer inte länge innan de blommar.

- I höstas planterade vi 22 000 lökväxter så som tulpaner och påskliljor. Precis om tidigare år kommer vi även att plantera ut tusentals penséer men det blir inte förrän runt 1 maj, säger Dagmar Nilsson.

När det är dags att byta ut vårblommorna mot sommarblommor kommer penséerna att skänkas till Karlstadsborna precis som vanligt.

Bland sommarblommorna kommer Karlstadsborna kunna hitta orange dahlia, gul rudbeckia och jätteverbena.

Färre broar smyckas med blommor i år

Det mesta är sig likt jämfört med förra året men på grund av en hållfasthetsutredning gällande broräcken i Karlstad har kommunen tillfälligt fått dra ner på antalet broar med broräckeslådor. Tidigare har de funnits blommor på åtta broar men utredningen visade att Sandgrundsbron och Klaraviksbron inte var dimensionerade för vikten från blomlådorna och dess bevattning.

- Utredningen pågick fortfarande när vi var tvungna att beställa blommorna och då valde vi att ta det säkra före det osäkra. Så i år blir det blommor på de två broar som var godkända redan då, Klaraborgsbron och Hagabron. Nästa år kommer blommorna vara tillbaka på totalt sex broar, säger Dagmar Nilsson.

Tidigare teman för blomsterplanteringar

2019 Kärleken är röd i ett rosa skimmer

2018 Blåbärsris

2017 Stockrosens färgpalett

2016 Äppelblom

2015 Eld

2014 Apelsin och choklad

2013 Jubileum

2012 Lyskraft

2011 Sommarens blå nyanser

2010 Solens leende

2009 Mellan hägg och syrén

2008 Solens färger i upp- och nedgång

2007 Snöstorm

2006 Trend

2005 Unionsupplösningen

För mer information kontakta:

Dagmar Nilsson, parkingenjör teknik- och fastighetsförvaltningen, tfn 054-540 66 45

(Annica Granlund, kommunikationsstrateg teknik- och fastighetsförvaltningen, tfn 054-540 68 66)

Ämnen

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.