Gå direkt till innehåll
Närheten till naturen är viktig för många Karlstadsbor visar SCB:s medborgarundersökning.
Närheten till naturen är viktig för många Karlstadsbor visar SCB:s medborgarundersökning.

Pressmeddelande -

Karlstadsborna är överlag mycket nöjda med Karlstad som en plats att bo och leva på

Karlstad uppfattas som en bra plats att leva och bo på av kommunens invånare. En övervägande del tycker också att närheten till naturen är mycket viktig. Karlstad toppar bland alla kommuner när det gäller nöjdheten med närhet till arbete och möjlighet till eftergymnasiala studier. Det visar SCB:s medborgarundersökning där 161 kommuner deltar. I jämförelse ligger Karlstad mycket bra till med överlag mer nöjda invånare än genomsnittsinvånaren för riket.

Resultaten kommer från den senaste medborgarundersökningen från Statistikmyndigheten SCB. Invånare i 161 kommuner har värderat sin kommun i frågor som rör kommunen som plats att leva och bo på, olika kommunala verksamheter samt medborgarnas upplevelser kring bemötande, information och inflytande.

Karlstads kommun är med i undersökningen för att få underlag till det löpande kvalitetsarbetet och har under flera år fått bra resultat.

– Det är bra att så många Karlstadsbor trivs i sin kommun och uppskattar närhet till vår fina natur, och möjlighet att studera vidare på orten. Men det är också viktigt att vi är ödmjuka och tittar på de delar vi kan bli bättre på, säger kommunstyrelsens ordförande Per-Samuel Nisser (M) i en kommentar.

Karlstad utmärker sig positivt inom kulturområdet

För kulturområdet har Karlstad större andel positivt svar än riksgenomsnittet. Av alla deltagande kommuner ligger Karlstad nästbäst när de gäller nöjda invånare med det lokala kultur- och nöjeslivet och tredje bästa kommun när det gäller invånarnas positiva upplevelser att Karlstads kommun arbetar för att främja det lokala kulturlivet. Minst nöjda i jämförelse med genomsnittsinvånaren i riket är Karlstadsborna med tillgången till pendlarparkeringar.

Många positiva

De områden där Karlstadsborna är mycket nöjda och där andelen positiva svar är som högst handlar om räddningstjänsten, platsen Karlstad att leva och bo på, närhet till natur och parker samt att det är tryggt i området där de bor när det är ljust ute. Bibliotekens utbud får också en mycket hög andel positiva svar.

Minst nöjda är Karlstadsborna med upplevelsen av insyn och inflytande i kommunen och möjligheten att påverka innehållet i politiska beslut. Trots att en stor andel är mindre nöjda inom dessa områden, ligger vi ändå över riksgenomsnittet.

För mer information om undersökningsresultatet kontakta:

Mona Stensmar Petersen, kommunledningskontoret, telefon 054-540 10 28

För kommentarer till undersökningen kontakta: Per-Samuel Nisser, kommunstyrelsens ordförande (M), telefon: 0706-89 39 39

Camilla Kullander, kommunikationsstrateg, telefon 070-020 84 62

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.