Gå direkt till innehåll
Ludvig Eriksson gör sin praktik på Volvo CE i Arvika, studerande på gymnasieingenjörsutbildningen TE4.
Ludvig Eriksson gör sin praktik på Volvo CE i Arvika, studerande på gymnasieingenjörsutbildningen TE4.

Pressmeddelande -

Karlstads teknikcenter erbjuder utlandspraktik

Nytt på Karlstads teknikcenter (KTC) för 2023 är möjligheten till utlandspraktik för de som har valt att söka gymnasieingenjörsutbildningen TE4, som är en förlängning på Teknikprogrammet.

Alldeles nyligen kom Ludvig Eriksson, Erik Isaksson, Josefine Karlsson och Jonathan Andersson hem från tre veckors utlandspraktik i Nederländerna. En möjlighet som givits genom att utbildningen är ackrediterad inom Erasmus+ mobilitetyrkesutbildning under perioden 2022-2027. Det ger de studerande och personal möjlighet till internationellt utbyte inom Europeiska länder.

– Det har varit en otroligt intressant och spännande resa. Får man chansen att åka, måste man bara tacka ja till erbjudandet. Jag gjorde min praktik på K3D i Eindhoven som arbetar med metall 3D print, säger Josefine Karlsson, studerande på gymnasieingenjörsutbildningen med profilen design och produktutveckling.

Under vecka 19-21 kommer fyra studerande från Summa Engineering i Eindhoven på besök till Karlstad för att genomföra sin utlandspraktik under tre veckor. En vecka kommer de att spendera på ett företag och resterande två hos oss på KTC.

– De kommer att praktisera på Volvo Construction Equipment, Goodtech, RZ Zampart och Invencon som är företag som vi samarbetar med för att göra våra utbildningar ännu bättre, säger Ulf Clarström, samordnare för gymnasieingenjörsutbildningen TE4 på KTC.

Inom varje profil finns det ett programråd där regionens teknikföretag har möjlighet att påverka utbildningens innehåll för att matcha arbetslivets kompetensbehov, varav Volvo CE är ett av dem. Samarbetet ger bland annat de studerande möjlighet att genomföra sin APL (Arbetsförlagt lärande) på företaget.

– Vi tycker det är ett otroligt bra samarbete som vi självklart vill vara med och bidra inom. De studerande kommer att få att få inblick i hur vi ingenjörer jobbar, det är ju väldigt mycket spännande på gång. Vi ser det här som en möjlighet att lära känna någon som kan bli vår framtida arbetskamrat, säger Peter Staaf, svetsansvarig på Volvo CE.

Kontakt

Ulf Clarström, samordnare TE4
Telefon: 070-001 03 22
E-post: ulf.clarstrom@karlstad.se

Malin Öhlin, kommunikatör
Telefon: 073-576 69 86
E-post: malin.ohlin@karlstad.se

Ämnen

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.