Gå direkt till innehåll
Från vänster: Anders Tallgren (S), Carola Bolmstedt (C), Johan Svedlund, Lecab, , Lars Brandelius, Lecab fastigheter, Dan Anders Persson, Mondo och Henrik Sjöberg, stadsarkitekt
Från vänster: Anders Tallgren (S), Carola Bolmstedt (C), Johan Svedlund, Lecab, , Lars Brandelius, Lecab fastigheter, Dan Anders Persson, Mondo och Henrik Sjöberg, stadsarkitekt

Pressmeddelande -

Karlstads kommuns arkitekturpris till Lecab Plaza

2022 års arkitekturpris har tilldelats Lecab fastigheter AB och Mondo arkitekter i Karlstad för Lecab Plaza som ligger intill Karlstads universitet. Byggnaden rymmer drygt 250 studentbostäder och utgör ett fint komplement till området runt universitetet.

Det var Johan Svedlund, Lecab, Lars Brandelius, Lecab fastigheter och Dan Anders Persson, Mondo som idag tog emot Karlstads kommuns prestigefyllda arkitekturpris som delats ut sedan 1986. Anders Tallgren, (S), stadsbyggnadsnämndens ordförande och Carola Bolmstedt (C), stadsbyggnadsnämndens andre vice ordförande delade ut priset tillsammans med Henrik Sjöberg, stadsarkitekt.

- Vi har fått in många bra förslag så det var hård konkurrens om priset i år. Lecab Plaza är en värdig vinnare som med sina två delar passar väldigt väl in i sin omgivning och bidrar till den moderna stadskänslan. Det är en byggnad som mycket väl uppfyller kriterierna för priset, säger Anders Tallgren.

  Prisutdelningsceremonin avslutades med husvisning och tillfälle att beundra den vackra utsikten från 13:e våningen. Här bjöds på en näst intill magisk utsikt över större delen av Karlstad, dagen till ära dränkt i strålande solsken. I huset finns inte bara studentbostäder utan också generösa och läckert möblerade gemensamhetsutrymmen, takterrass och ett gym.

  - Vi har valt att satsa på en trevlig interiör så väl som exteriör. Snygga sällskapsytor tror vi bidrar till att de boende bättre tar hand om huset och är stolta över att bo här, och det fungerar faktiskt säger Johan Svedlund, vd Lecab fastigheter

   Stadsbyggnadsnämndens motivering i sin helhet
   Det nyuppförda bostadskvarteret med 250-tal bostäder och verksamheter intill Karlstads universitet har med hjälp av höga materialkvaliteter och levande bottenvåning berikat stadsmiljön som omger universitetsområdet i Karlstad. På en tomt som under lång tid utgjort ett tomrum i gatumiljön har projektet på ett skickligt sätt fyllt platsen med behövliga bostäder och funktioner.

   Hedersomnämnande till Sundsta-Älvkullegymnasiet

   Även ett hedersomnämnande har delats ut, detta till Sundsta-Älvkullegymnasiet för årets till- och ombyggnad. Byggherre är Karlstads kommun och arkitekter är Sweco Architects. Motiveringen lyder:

   Genom höga materialkvalitéer, välavvägda kulörval och god anpassning till befintliga skoldelar har Sundsta-Älvkullegymnasiet fått ett funktionellt och samtida uttryck som berikar omgivningen vid Sundsta tjärn.

   Om arkitekturpriset

   Karlstads kommuns arkitekturpris har delats ut sedan 1986 och hette fram till 2016 byggnadspriset. Priset ska uppmärksamma ny god arkitektur i Karlstads kommun, objekten ska helst ha genomförts under det senaste året. All slags bebyggelse och fysisk omgestaltning kan få arkitekturpriset. Förra årets vinnare blev Stadshotellets tillbyggnad, Tengbom arkitekter och Elite Stadshotell Karlstad som är byggherre.

   Ämnen

   Kategorier

   Regioner

   Kommunen med den glada solen som symbol

   I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.