Följ Karlstads kommun

Karlstads kommun välkomnar ett nytt förintelsemuseum

Pressmeddelande   •   Okt 30, 2019 12:24 CET

Karlstad har idag ett mycket aktivt arbete mot diskriminering. Vi vill vara en kommun där invånarna respekterar varandra oavsett till exempel religiös tillhörighet. Nu välkomnar vi ett nytt förintelsemuseum till Karlstad – en kraftig markering för allas lika värde och att vi aldrig får glömma historien.

I ett brev till kulturminister Amanda Lind ber Karlstads kommun om ett möte för att diskutera frågan. Karlstads kommun framhåller flera skäl för varför ett Förintelsemuseum skulle passa väl i Karlstad. 

- Karlstad är en uppskattad besöksstad och har en strategisk placering mellan Stockholm och Oslo, hög hotellkapacitet och fler museum som kan vara intressanta för en besökare, säger Per-Samuel Nisser (M), kommunstyrelsens ordförande.

Bland annat kommunens arbete för att alla invånare ska leva ett liv fritt från diskriminering. I brevet nämns exempel som dialogprocessen med olika trossamfund, toleransprojektet inom öppen fritidsverksamhet, Mångfaldsforum och arbetet mot rasism och främlingsfientlighet i kommunens skolor.

- Demokratin måste ständigt erövras och kunskap om historien är viktig för att ta sig an framtidens samhällsutmaningar. Förintelsen är en fasansfull del av Europas historia, som aldrig får glömmas bort, säger Linda Larsson (S), kommunstyrelsens vice ordförande.

Kontaktpersoner:

Per-Samuel Nisser (M), kommunstyrelsens ordförande, tel 070-689 39 39.

Linda Larsson (S), kommunstyrelsens vice ordförande, tel 070-204 48 61.

Se skrivelse till kulturdepartementet under relaterat material.

Bifogade filer

PDF-dokument