Gå direkt till innehåll
Karlstads kommun slipper vite från Skolinspektionen

Pressmeddelande -

Karlstads kommun slipper vite från Skolinspektionen

Skolinspektionen genomförde vid årsskiftet 2017/2018 tillsyn av Karlstad kommuns verksamhet på Frödingskolan. 

Skolinspektionen konstaterade brister vid tillsynen och beslutade den 8 maj 2018 förelägga kommunen att vid vite om 700 000 kronor senast den 1 oktober 2018 vidta åtgärder för att avhjälpa de brister som hade konstaterats i samband med tillsynen. Karlstads kommun redovisade åtgärder i september 2018 och i maj 2019. 

Skolinspektionen har ansökt om att förvaltningsrätten ska utdöma vite om 300 000 kronor gentemot kommunen då man menar att bristerna borde varit avhjälpta redan oktober 2018. 

Karlstad kommun yttrade sig över Skolinspektionens ansökan och menade att ett förändringsarbete kräver långsiktighet och uthållighet vilket inte tidsfristen medgett. Från vitesföreläggandet till dess att svaret skulle redovisas ryms endast 2,5 månader aktiv skoltid. Att på så kort tid förändra verksamheten så att samtliga brister är avhjälpta på ett hållbart sätt är ett orimligt krav som inte har stöd i aktuell skolforskning. 

Karlstads kommun menade också att den redovisning av åtgärder som gjordes under våren 2019 visade att åtgärderna nu gett effekt och att bristerna avhjälpts. Skolinspektionen avslutade tillsynen i juni 2019 och konstaterar då att bristerna är avhjälpta. 

Förvaltningsrätten har nu meddelat dom och avslår Skolinspektionens begäran om att utdöma vite. 

 - Det är ett glädjande besked att det inte utdöms något vite. Alla skolor i Karlstad kommun ska erbjuda en trygg miljö och ge bra stöd för utveckling och lärande, säger Niklas Wikström (L), barn- och ungdomsnämndens ordförande.   

- Det har pågått ett intensivt arbete på skolan för att åtgärda bristerna vilket Skolinspektionen redan i juni 2019 konstaterat gett resultat. Nu ger förvaltningsrätten oss rätt i att det saknas grund för vitesutdömande, konstaterar Maria Kjällström, skoldirektör barn- och ungdomsförvaltningen i Karlstads kommun. 


För mer information kontakta:

Niklas Wikström, ordförande barn- och ungdomsnämnden, telefon 070-0018200 

Maria Kjällström, skoldirektör barn- och ungdomsförvaltningen, telefon 070-0208528 

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.