Gå direkt till innehåll
Karlstads kommun får utmärkelsen Guldtrappan

Pressmeddelande -

Karlstads kommun får utmärkelsen Guldtrappan

Barn- och ungdomsförvaltningen tilldelas i år Guldtrappan, som är en kvalitetsutmärkelse för kommuner och skolhuvudmän som ligger i framkant inom digital skolutveckling.

- Det är fantastiskt roligt att vi har fått den här utmärkelsen och jag är stolt över att vi kommit så långt i arbetet med att ge våra barn och elever förutsättningar att dra nytta av alla grymma digitala möjligheter vi har, säger Elin Johansson, avdelningschef för Kommunikation och digitalisering på barn- och ungdomsförvaltningen.

Resultatet av ett långsiktigt arbete

Förvaltningen har knutit ihop digitaliseringsarbetet med den ordinarie styrningen så att alla led har ett tydligt uppdrag. Det gäller från barn och elever upp till kommunledning och nämnd. Det finns också en tydlig vision med arbetet som presenteras i en årlig handlingsplan för digitalisering.

- Vi har arbetat långsiktigt och prioriterat resurser för att digitaliseringen ska ge likvärdiga förutsättningar för alla barn och elever - till exempel satsningen på att alla elever i mellanstadiet får en egen dator. Att vi nu får utmärkelsen Guldtrappan är ett kvitto på att vårt långsiktiga arbete faktiskt har gett resultat, säger Niklas Wikström, ordförande i barn- och ungdomsnämnden. 

Stöd för pedagoger

Som stöd för det pedagogiska arbetet ute på förskolor och skolor finns bland annat DigKomp som består av sex verksamhetsutvecklare inom digitalisering. DigKomp stöttar pedagoger och rektorer och har tagit fram DigKomp Akademien där det finns kurser som är anpassade efter förvaltningens egen digitala miljö samt möjligheter till kollegiala samtal.

Motiveringen

Barn- och ungdomsförvaltningen får utmärkelsen med motiveringen:

” Med ’Digitala Karlstad’ kopplar kommunfullmäktige ihop digital utveckling med kommunens vision och övergripande mål. Hela styrkedjan är involverad i digitaliseringen. Huvudmannen ansvarar för att skapa förutsättningar, rektor för planering och organisation, lärarna för genomförande av undervisning och mötet med eleverna. IT-råd för skola och förskola består av rektorer och är central för den kraftfulla utvecklingen.

Varje skolenhet har dels it-handledare, dels tekniskt ansvariga för verksamhetsnära support och därtill en central servicedesk gemensam för hela kommunen. En behovsstyrd anskaffningsprocess för nya appar och system, liksom samarbetet med kommunens IT-avdelning och piloter bidrar till systematiken. Med ’DigKomp Akademien’ genomförs ständigt tillgänglig kompetensutveckling. Helheten skapar förutsättningar för ett lyft i kommunens skolor.”

För mer information kontakta:

Elin Johansson, avdelningschef Kommunikation och digitalisering, barn- och ungdomsförvaltningen, Karlstads kommun, 054 – 540 18 66, elin.johansson@karlstad.se

Mer information om Guldtrappan

Mer information om Guldtrappan, samt filmer från samtliga huvudmän finns på Guldtrappans webbplats diu.se/guldtrappan  

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.