Gå direkt till innehåll
Karlstads kommun erbjuder SFI till ukrainska flyktingar

Pressmeddelande -

Karlstads kommun erbjuder SFI till ukrainska flyktingar

Över 100 ukrainska flyktingar har sökt sig till Karlstad. Nu satsar Karlstads kommun på att de ska få lära sig svenska för att öka möjligheterna till jobb. Erbjudandet är en del av statens SFI-satsning.

28 mars föreslog regeringen att kommunerna ska få 100 miljoner i stadsbidrag för att kunna erbjuda SFI till ukrainska flyktingar. Målet är att underlätta integrationen för flyktingarna genom att ge dem möjlighet att lära sig svenska språket. Regeringen kommer att ändra förordningen om vuxenutbildning så att det blir tydligt att kommunerna kan erbjuda SFI till personer med skydd av massflyktsdirektivet, vilket inkluderar de som har flytt från kriget i Ukraina.

Igår, tisdag, tog Karlstads kommun beslutet att öppna för ukrainska flyktingar att läsa SFI. Ansökan öppnar redan nu, och eleverna kommer att kunna tas emot från juni månad på Vuxenutbildningen Tingvalla.

– Beslutet är viktigt ur många aspekter. Det ger våra ukrainska flyktingar en möjlighet att lära sig svenska och att komma in i vårt samhälle, men det ger också oss som kommun en möjlighet att kunna ta tillvara på den kompetens som dessa människor besitter, säger Anders Peterson (C), ordförande gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden.

För mer information kontakta:
Anders Peterson (C), ordförande gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden, 054-540 35 30

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 96 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.