Gå direkt till innehåll
Karlstads företagsklimat allt bättre – stiger i ny rankning

Pressmeddelande -

Karlstads företagsklimat allt bättre – stiger i ny rankning

Karlstad får ett bra betyg i Sveriges Kommuner och Regioners (SKR) mätning av företagarnas nöjdhet med kommunen. Nu ligger kommunen återigen på tio i topp-listan bland landets största städer.

– Det är fjärde året i rad vi ökar i mätningen. Vi är på rätt väg, säger Frida Pettersson (C), kommunalråd och ordförande i tillväxtutskottet.

Årets NKI-resultat (nöjd kund-index) för Karlstads kommun har stigit från NKI 78 (2021) till NKI 79 (2022). Det innebär att Karlstad placerar sig på plats 43 bland de 196 kommuner som deltog i mätningen. Motsvarande placering 2021 var 51.

Mätningen för 2022 placerar också Karlstads kommun på plats nio bland de kommuner i landet som har fler än 40 000 invånare (Totalt 65 kommuner). 2021 hamnade kommunen på plats 12.

Karlstads kommun får riktigt höga betyg inom de tre obligatoriska myndighetsområdena bygglov, miljö- och hälsoskydd samt livsmedelskontroll. Karlstad är faktiskt en av bara 23 kommuner i landet som har ett NKI högre än 75 på alla dessa områden.

– Det är glädjande att Karlstads företagsklimat står sig väl jämfört med övriga större kommuner i Sverige. Men bara för att vi placerar oss på plats nio i den rankingen är vi inte nöjda. Det finns mer att göra, säger Frida Pettersson (C).

– Bra med ett kvitto på att kommunen gör mycket bra saker. Resultatet i sig ger energi för det fortsatta arbetet framåt, säger Henrik Degert Grahn, näringslivschef i Karlstads kommun.

Läs mer om undersökningen på SKR:s webbplats.

För mer information kontakta:

Frida Pettersson (C), kommunalråd och ordförande i tillväxtutskottet, telefon 070-001 61 19.

Henrik Degert Grahn, näringslivschef Karlstads kommun, telefon 070-257 89 24.

FAKTA:
Servicemätningen Insikt genomförs årligen av SKR och är ett sätt att mäta företagsklimatet. Undersökningen sker i samarbete med Stockholm Business Alliance (SBA) och vänder sig till företagare som haft ett myndighetsärende hos kommunen. SKR:s rankning ”Öppen jämförelse: Företagsklimat” som presenteras i april varje år ger jämförelser över tid och med andra kommuner. Resultatet utgör ett konkret verktyg för förbättringsarbete och är ett sätt att mäta företagsklimatet.

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.