Gå direkt till innehåll
Karlstads företagsklimat är på rätt väg

Pressmeddelande -

Karlstads företagsklimat är på rätt väg

Karlstad får ett gott betyg i Sveriges Kommuner och Regioners (SKR) mätning av företagarnas nöjdhet med kommunen.

– Att vi återigen ökar i mätningen visar att vi är på rätt väg. Vi kan fortsätta i den riktningen med arbetet för ett gott företagsklimat i Karlstad, säger Frida Pettersson (C), kommunalråd och ordförande i tillväxtutskottet.

Årets NKI-resultat (nöjd kund-index) för Karlstads kommun har stigit från NKI 77 till NKI 78, som också var målsättningen för 2021. Karlstads betyg har stigit med 9 enheter sedan 2018. Årets resultat innebär att Karlstad placerar sig på plats 51 bland Sveriges kommuner som deltar i mätningen, och på plats 12 bland de 74 kommuner som har fler än 40 000 invånare.

Karlstads betyg uppdelat på myndighetsområden har ökat jämfört med föregående år inom miljö- och hälsoskydd, serveringstillstånd och markupplåtelse där företagarna är mycket nöjda. Även tillgänglighet, rättssäkerhet och bemötande får ett gott resultat.

– Vi har ett ständigt pågående arbete att underlätta för våra företagare. Vi jobbar vidare med att förbättra kommunens service, kompetens och effektivitet, säger Frida Pettersson (C), kommunalråd och ordförande i tillväxtutskottet.

– Det är roligt att vi nådde vårt mål för 2021 och vi fortsätter nu vårt långsiktiga arbete med förbättrad service till företagare, säger Märet Engström, näringslivschef i Karlstads kommun.

Ett sätt att mäta företagsklimatet

Servicemätningen Insikt genomförs årligen av SKR. Undersökningen sker i samarbete med Stockholm Business Alliance (SBA) och vänder sig till företagare som haft ett myndighetsärende hos kommunen. SKR:s rankning ”Öppen jämförelse: Företagsklimat” som presenteras i april varje år ger jämförelser över tid och med andra kommuner. Resultatet utgör ett konkret verktyg för förbättringsarbete och är ett sätt att mäta företagsklimatet.

Företagare får i undersökningen bedöma kommunernas service och effektivitet inom sex myndighetsområden: brandskydd, bygglov, markupplåtelse, miljö- och hälsoskydd, livsmedelskontroll samt serveringstillstånd. Sedan år 2020 har ytterligare ett område tillkommit: Upphandling. Läs mer om undersökningen på SKR:s webbplats.

För mer information kontakta:

Frida Pettersson (C), kommunalråd och ordförande i tillväxtutskottet, telefon 070-001 61 19.

Märet Engström, näringslivschef Karlstads kommun, telefon 070-020 54 36.


Ämnen

Kategorier

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.