Gå direkt till innehåll
Karlstad utses till Sveriges sjunde miljöbästa kommun

Pressmeddelande -

Karlstad utses till Sveriges sjunde miljöbästa kommun

Karlstads kommun visar på hög ambition och aktivitet på miljöområdet. I tidningen Aktuell Hållbarhets granskning, som tar tempen på alla Sveriges kommuners miljö-och klimatarbete, hamnar Karlstad på en sjunde plats.

Kommunerna utvärderas varje år utifrån nya kriterier och urvalet i rankningen blir tuffare. Även förra året hamnade Karlstads kommun på en sjunde plats.

– Att vi kan ligga kvar i toppen, när vi granskas utifrån nya och olika kriterier, visar på att vårt arbete med att nå vårt klimatmål är brett och omfattade. Men också att vi har en organisation med god kompetens som är på väg åt rätt håll, säger Linda Larsson (S), kommunstyrelsens ordförande, Karlstads kommun.

Rankningen består av en nyligen genomförd enkät som rör allt från transporter till livsmedel, stadsplanering och koldioxidbudgetar.

– Att vi får möjlighet att bli opartiskt granskade är alltid positivt och lärorikt. Vi är jätteglada över det här resultatet och arbetet med att vi inte ska ha någon negativ påverkan på klimatet ska få fortsätta att utvecklas och växa, säger Cecilia Boman Lindström (MP), ordförande i miljönämnden, Karlstads kommun.

Resultatet från enkäten räknas ihop med aktuella data från ett flertal olika externa källor, bland annat från Vattenmyndigheten, Statistiska centralbyrån, Sveriges Kommuner och Regioner, Boverket, Miljöfordon Sverige och Avfall Sverige.

Fordonsflotta och djurskyddskrav

Det Aktuell Hållbarhet lyfter fram i Karlstads kommuns arbete är bland annat kommunens fordonsflotta där man tittat på fossiloberoende och krocksäkerhet. Men också utmärkelsen årets friluftskommun och att kommunens verksamheter erbjuder hållbara måltider som vid inköp ställer krav på växtbaserat och djurskydd.

Det finns även områden som kommunen behöver arbeta vidare med och områden där medborgarnas hjälp spelar stor roll. Till exempel måste vi alla bli bättre på att samla in fler förpackningar till materialåtervinning. Men framförallt behöver våra klimatutsläpp minska. Det innebär bland annat att vi alla bör bli bättre på att ställa om våra resor till gång, cykel och kollektivtrafik. Men även att våra inköp och materialflöden behöver bli mer cirkulära då våra konsumtionsbaserade utsläpp fortfarande är stora.

Ta del av mer information

Läs mer om rankningen på Aktuell Hållbarhets webbsida.

Tidningen Aktuell Hållbarhet rankar varje år alla kommuner i Sverige med utgångspunkt i kommunernas miljöarbete. Syftet med rankningen är att mäta ambition och aktivitet inom miljöområdet. Priset delas ut i fyra kategorier indelade efter SKR:s definitioner. Det handlar om storstäder och storstadsnära kommuner, mellanstora städer och kommuner nära mellanstor stad, mindre städer och tätorter samt landsbygdskommuner.

Kontakt:

Linda Larsson (S), kommunstyrelsens ordförande, Karlstads kommun
Telefon: 054-540 12 89

Cecilia Boman Lindström (MP), ordförande, miljönämnden, Karlstads kommun
Telefon: 054-540 28 07

Jennie Rönnbäck, miljösamordnare, miljöförvaltningen, Karlstads kommun
Telefon: 054-540 46 83


Ämnen

Kategorier

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 7 500 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.