Gå direkt till innehåll
Karlstad toppar Cyklistvelometern - igen!

Pressmeddelande -

Karlstad toppar Cyklistvelometern - igen!

Karlstads kommun behåller sin förstaplats bland landets mellanstora kommuner i Cykelfrämjandets nöjdhetsundersökning Cyklistvelometern. Det står klart efter att mer än 25 000 cyklister tyckt till om cyklingen i sin kommun.

- Placeringen i undersökning gör oss väldigt glada. Vi arbetar aktivt med investeringar i cykelinfrastrukturen samt beteende- och kommunikationsåtgärder för att öka det hållbara resandet i kommunen, säger Monika Bubholz, (MP), kommunalråd i Karlstads kommun.

Undersökningen Cyklistvelometern

Cyklistvelometern är en återkommande undersökning där Cykelfrämjandet granskar och jämför landets kommuner utifrån vad cyklisterna själva tycker. Undersökningen baseras på en enkät där alla som cyklar i Sverige får svara på frågor om hur det är att cykla i sin kommun. I år besvarades enkäten av 25 275 cyklister som tyckt till om 115 svenska kommuner.

Vill få fler att cykla

Vid de tre senaste tillfällena som undersökningen har genomförts (2016, 2018 och 2020) har Karlstads kommun hamnat på en första plats bland landets mellanstora kommuner. I år blev totalpoängen 3,38 på en femgradig skala. När det kommer till generell nöjdhet ger Karlstads cyklister kommunen betyget 4,02 vilket är en bra bit över det nationella snittet på 3,29. Karlstad sticker även ut när det kommer till trygghet, tillgång till cykelinfrastruktur och framkomlighet i cykelvägnätet.

- Hållbara transporter är en central del i vårt arbete och vi driver flera projekt för att fortsätta utveckla cykelinfrastrukturen och för att uppmuntra fler till att cykla. I år har vi till exempel startat upp satsningarna Cykelvänlig arbetsplats och Vägbanarna, säger Mikael Haster, miljösamordnare, Karlstads kommun.

Karlstads satsningar på cykling noteras även av cyklisterna själva, där 61 procent upplever att kommunen jobbar aktivt med förbättringar för cyklister jämfört med 45 procent för mellanstora kommuner generellt.

Utvalda resultat av Cykelfrämjandet

 • Karlstads kommun rankas som nummer 1 av 26 bland landets mellanstora kommuner.
 • I kategorin generell nöjdhet får Karlstad betyget 4,02 av 5. Det kan jämföras med ett snitt på 3,29 för alla kommuner och 3,40 för mellanstora kommuner.
 • 75 procent av Karlstads cyklister anser att kommunen generellt sett är en bra cykelkommun jämfört med 44 procent för samtliga kommuner och 48 procent för mellanstora kommuner generellt.
 • 85 procent av Karlstads cyklister skulle rekommendera andra att cykla i kommunen jämfört med 58 procent för samtliga kommuner och 60 procent för mellanstora kommuner generellt.

Om Cyklistvelometern

Cyklistvelometern är en återkommande undersökning där Cykelfrämjandet granskar och jämför landets kommuner utifrån vad cyklisterna själva tycker. Undersökningen baseras på en självrekryterad och anonym enkät där alla cyklister i Sverige kan tycka till om cykelförutsättningarna i sin kommun. Alla resultat från Cyklistvelometern inklusive fördjupande kommunrapporter finns på cykelframjandet.se/cyklistvelometern-2022.

Mer information:
Monika Bubholz, (MP), kommunalråd, Karlstads kommun, 054-540 12 85.
Mikael Haster, miljösamordnare, Karlstads kommun, 054-540 46 94.

Sonja Nettelbladt, kommunikationsansvarig Cykelfrämjandet, sonja.nettelbladt@cykelframjandet.se, 070-964 40 62.
Per Hasselberg, ordförande Cykelfrämjandet, per.hasselberg@cykelframjandet.se, 076-170 32 73.

  Ämnen

  Kategorier

  Regioner

  Kontakter

  Helena Wassén

  Helena Wassén

  Kommunikationsstrateg Miljöförvaltningen 054-540 64 64

  Kommunen med den glada solen som symbol

  I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.