Gå direkt till innehåll
Karlstad har just omcertifierats enligt Purple Flag. Från vänster: Linda Larsson, Ida Hasselroth, Åsa Nilsson, Patrik Norling, Frida Lejon, Lotta Wiandt.
Karlstad har just omcertifierats enligt Purple Flag. Från vänster: Linda Larsson, Ida Hasselroth, Åsa Nilsson, Patrik Norling, Frida Lejon, Lotta Wiandt.

Pressmeddelande -

Karlstad omcertifieras enligt Purple Flag - Igen

Karlstad blir nu för tredje gången i rad omcertifierade enligt Purple Flag. Hösten 2015 blev Karlstads centrum för första gången certifierat enligt Purple Flag – ett bevis på att det är en trygg och säker miljö med ett varierat utbud, även under kvällar och nätter.

Purple Flag-certifieringen handlar om att offentliga och privata aktörer samlar sina åtgärder för att ge en attraktiv totalupplevelse av centrum. Målet är att skapa en jämställd, trygg och säker, ekonomiskt hållbar och attraktiv stad.

- Karlstad ska upplevas som en säker och trygg kommun där alla kan vistas utan oro för att utsättas för våld, hot eller andra brott alla tider på dygnet. Detta arbetar vi målmedvetet med. Det är roligt att det uppmärksammas och att vi blir omcertifierade igen enligt Purple Flag, säger Linda Larsson (S) kommunstyrelsens ordförande i Karlstads kommun.

För att bli certifierad krävs att man söker efter fem fokusområden: välkomnande, rörelse, utbud, plats och policy. Det är sådant som kommunen, polisen och näringslivet arbetar med.

- Vi samverkar hela tiden för att göra Karlstads centrum till en så trygg och attraktiv plats som möjligt. Ofta kan små förändringar göra skillnad som att bygga om i en garage så att det inte blir en plats att hänga på eller att rikta kommunikationen om roliga fritidsaktiviteter till ungdomar säger Patrik Norling en av kommunens säkerhetskoordinator.

I diplomet som Karlstad har fått motta kan man bland annat läsa att Karlstad sedan 2015 då Purple Flag-arbetet startade har utvecklats stråk, parker och torg. Nya mötesplatser har tillkommit, belysningen, renhållningen och skyltningen har förbättrats.

- Kvällsöppna kaféer, att ordna pop-up aktiviteter som skridskodisco på isbanan på torget och olika typer av utsmyckningar bjuder in till att många olika besökare vill vistas i vilken tid som helst på dygnet och det förstärker känslan av en levande och trygg stad, avslutar Åsa Eriksson VD/Cityutvecklare, Centrum Karlstad.

Om Purple Flag

Hösten 2015 introducerades Purple Flag i nio pilotstäder i Sverige – Borås, Eskilstuna, Jönköping, Kalmar, Karlstad, Malmö, Stockholm, Västervik och Västerås. Sedan dess har fler svenska städer certifierade. Arbetet i Sverige hålls samman av Svenska stadskärnor.

Läs mer om Purple Flag här:

https://www.svenskastadskarnor.se/purple-flag/

För mer information kontakta:

Linda Larsson (S) kommunalråd Karlstads kommun 070-204 48 61

Patrik Norling säkerhetskoordinator Karlstads kommun 070-020 34 21

Åsa Nilsson VD/Cityutvecklare Centrum Karlstad 073-600 92 09

(Camilla Kullander kommunikationsstrateg Karlstads kommun 070-020 84 62)

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.