Gå direkt till innehåll
Karlstad Grand Prix Award delas i år ut postumt till Bo ”Kulon” Lennartsson

Pressmeddelande -

Karlstad Grand Prix Award delas i år ut postumt till Bo ”Kulon” Lennartsson

Karlstad Grand Prix Award 2021 går postumt till Bo ”Kulon” Lennartsson, för sina ledargärningar inom värmländsk idrott.

Bo, eller ”Kulon” som han kallades i idrottssammanhang, började sin idrottsbana i Karlskoga. Han var aktiv i ett flertal idrotter men fastnade till slut för ishockey. Som aktiv var han spelare i Bofors under 1970- och 1980 talen.

Efter spelarkarriären blev han tränare i ett flertal föreningar och framför allt i Färjestad BK. I Färjestad förde han laget till fyra finaler och två SM-guld.

”Kulon” blev sedan han slutat sin tränarkarriär i Färjestad BK assisterande sportchef i föreningen och senare huvudansvarig för föreningens damsatsning.

”Kulon” hade ett stort idrottshjärta, det vittnar inte minst hans ledaruppdrag inom RF-SISU Värmlands styrelse om. Han deltog som ledamot och vice ordförande under 20 års tid i styrelsen och verkade för att utveckla alla idrotter inom den värmländska idrotten inom såväl elit som breddverksamheten.

Hans ledargärningar verkade också långt utanför Värmlands gränser. Det märktes kanske tydligast i att han var sportchef och en av initiativtagarna till ishockeyturneringen Champions Hockey League.

Hans ledargärningar kommer leva kvar länge inom den värmländska idrotten.

Tidigare pristagare

Friidrottstränaren Ulf Karlsson 2008, Färjestad BK:s hockeytränare Per-Erik Johnsson och Tommy Samuelsson 2009, Marie Henriksson, Karlstad Curlingklubb 2010, simhopperskan och tränaren Ulrika Knape 2011, innebandyspelaren och ledaren Jan-Erik Vaara 2012, Stefan Olsson, idrottschef Svensk friidrott, 2013, Carlstad Crusaders 2014, Helltons damlag 2015, Lennart Larsson, Karlstads karateförening 2016, Anna Dahlberg-Söderström samt Fredrik Eliasson från Karlstad Golfklubb 2017 och Annika Dahlman från Grava SK idrottsprofilen Stefan Holm 2018 samt Johan Pennerborn, Färjestad BK 2019

Med priset vill vi hylla ledarna

Med Karlstad Grand Prix Award vill Karlstads kommun och Karlstads universitet hylla välmeriterade ledare och uppmuntra dem i deras fortsatta ledargärning. Ofta hamnar ledarna i skymundan, när framgångsrika idrottsutövare hyllas. Karlstad Grand Prix Award vill i stället rikta uppmärksamheten till de ledarinsatser som är förutsättningen för denna framgång.

Till formen ser priset ut som ett stort hjärta, eftersom det är en av de viktigaste egenskaperna hos en bra och framgångsrik idrottsledare. Priset är tillverkat i genuint trä för att symbolisera kopplingen till Karlstad och Värmland, där det finns världsledande kompetens inom papper, trä- och massaområdet, vilket också har tydliga kopplingar till forskningen vid Karlstads universitet.

Priset delas ut under friidrottsgalan Karlstad Grand Prix den 22 juni av Karlstads universitet och Karlstads kommun.

För mer information kontakta:

Kristin Idskog, kultur- och fritidsdirektör, 054- 540 48 09

Anne-Christine Larsson Ljung, universitetsdirektör Karlstads universitet, 070-688 51 73

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.