Gå direkt till innehåll
Karlstads kommuns befolkning har ökat med 440 personer under första halvåret 2019.  Den 30 juni hade Karlstads kommun 92 937 invånare.
Karlstads kommuns befolkning har ökat med 440 personer under första halvåret 2019. Den 30 juni hade Karlstads kommun 92 937 invånare.

Pressmeddelande -

Karlstad fortsätter att växa

Karlstads kommuns befolkning har ökat med 440 personer under första halvåret 2019, visar färska siffror från Statistiska centralbyrån, SCB. Ökningen, som mest beror på stor inflyttning, slår inte förra årets rekordnivå, men är ändå betydligt högre än andra år.

Den 30 juni hade Karlstads kommun 92 937 invånare. Befolkningsökningen under det första halvåret, 440 personer, är lite lägre än förra årets rekordsiffra på 502 personer. Men är ändå betydligt högre än de senaste sju åren då ökningarna varit allt mellan 11 personer (år 2014) och 175 personer (år 2015).

- Det är jättebra att Karlstad fortsätter ha en hög befolkningstillväxt. I år kommer över 700 bostäder bli klara och bostadsmarknaden i Karlstad i kombination med trycket i vår arbetsmarknadsregion och det stora intresset för att studera på Karlstads universitet gör att våra förutsättningar att skapa bra service till Karlstadsborna ökar, säger Frida Pettersson (C) i en kommentar.

Karlstads kommun brukar ha störst befolkningsökningar under hösten när alla nya studenter flyttar hit. Om den trenden håller i sig har kommunen goda chanser att klara målet med att öka befolkningen med minst en procent per år.

Ökar tack vare stor inflyttning

Befolkningsökningen beror till största delen på ett positivt flyttnetto. Under första halvåret 2019 flyttade 2 608 personer till Karlstads kommun, vilket dock är lite färre än förra halvårsskiftet. Av inflyttarna var det var några fler som flyttade in från övriga Värmland än som flyttade in från andra delar av landet.

Samtidigt flyttade 2 260 personer från Karlstad, något fler än förra året motsvarande period. Bland utflyttarna kan vi se en ökning av de som flyttade till andra kommuner i Värmland och bland de som flyttade utomlands, men en minskning av de som flyttade till andra län och övriga Sverige.

Det flyttade in 311 personer till Karlstad från utlandet, samtidigt som det flyttade 160 personer från Karlstad till ett annat land. Det gav oss ett invandringsnetto på 151 personer, vilket är något lägre än de tre föregående åren.

Totalt sett ger flyttningsströmmarna kommunen ett positivt flytnetto på 348 personer, att jämföra med förra årets flyttnetto på 421 personer.

Lite färre nyfödda

Under årets första halvår föddes 495 barn. Det är cirka 50 barn färre än vad som fötts under de tre senaste åren motsvarande period. Även antalet avlidna personer var något färre än året innan, 415 personer. Det ger ett födelseöverskott på 80 personer, vilket är på samma nivå som förra årets första halvår.

Värmland ökar med 358 invånare

Värmlands län ökade sin befolkning med 358 invånare under första halvåret 2019. De kommuner, förutom Karlstad, som ökade var Arvika, Eda, Forshaga, Grums Hammarö, Kil, Sunne och Årjäng. I antal invånare sett var Filipstad den kommun i länet som minskade sin befolkning mest under årets första halvår, en minskning med 145 personer.

För mer information kontakta:

Frida Pettersson (C), kommunalråd, telefon 070-001 61 19.

Mona Stensmar Petersen, controller, kommunledningskontoret, 

telefon 054-540 10 28. 

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.