Gå direkt till innehåll
I en medborgardialog under Prideveckan i höstas fick Karlstads kommun in förslag på hur Karlstad kan bli ännu mer HBTQ-vänlig.
I en medborgardialog under Prideveckan i höstas fick Karlstads kommun in förslag på hur Karlstad kan bli ännu mer HBTQ-vänlig.

Pressmeddelande -

Karlstad en HBTQ-vänligare kommun

Att året runt synliggöra sitt ställningstagande i HBTQ-frågor och fortsätta utbilda kommunens personal kom fram som förslag när Karlstads kommun hade medborgardialog under Prideveckan.

– Totalt gav 30 personer skriftliga förlag på hur Karlstad kan bli ännu mer HBTQ-vänlig. Vi fick också ta emot många muntliga förslag i vårt tält på Prideparaden, berättar Anna Dahlén Gauffin (S) från Mångfaldsforum.

Ny nattklubb – ett av förslagen

Mångfaldsforum har gått igenom förslagen tillsammans med representanter från RFSL och HBTQ-rörelsen.

Nattklubben Stolz som har premiäröppning 24 februari är ett resultat av medborgardialogen.

– Även om vi arbetat med HBTQ-frågan länge och en del förslag är sådant vi redan gör i t ex skolan och kontinuerligt förbättrar genom våra lokalplaner finns det mer vi som kommun kan göra, säger Niklas Wikström (L) ordförande i Mångfaldsforum.

Höja kunskapen i HBTQ-frågor

Vi har sedan tidigare certifierat elevhälsan och nu går vi vidare med att titta på vilken eller vilka verksamheter som härnäst behöver höja kunskapen i HBTQ-frågor. I augusti ska kommunledningskontoret återrapportera till kommunstyrelsen.

Karlstad är en kommun för alla. Det kommer vi att synliggöra året runt genom att ett antal platser i Karlstad målas i pridefärgerna. Kommunledningskontoret ska arbeta med frågan tillsammans med teknik- och fastighetsförvaltningen.

Exempel på de vanligaste förslagen som kom in från Karlstadsborna:

Prata om HBTQ i skolan.
Könsneutrala toaletter och omklädningsrum.
Mötesplats för HBTQ-personer.
Synliggör ställningstagande året runt t ex genom övergångsställe i pridefärger
Kompetenshöj bland egen personal t ex genom att certifiera fler verksamheter.
Karlstad har kommit långt. Lär andra.

För mer information kontakta:

Niklas Wikström (L) kommunalråd och ordförande i Mångfaldsforum
Telefon: 070-001 82 00

Anna Dahlén Gauffin (S), Mångfaldsforum
Telefon: 070-001 86 63

Camilla Kullander. kommunikationsstrateg, kommunledningskontoret
054-540 12 33, 070-020 84 62

Ämnen

Kategorier

Regioner


I Karlstads kommun bor över 90 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstad styrs efter valet 2014 av en allians mellan M, L, C, KD och MP. I Karlstads kommun arbetar cirka 7 000 medarbetare för visionen om att skapa god livskvalitet för 100 000 Karlstadsbor.

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.