Gå direkt till innehåll
Karlstad bäst på att gå från plan till byggstart

Pressmeddelande -

Karlstad bäst på att gå från plan till byggstart

Idag offentliggörs nationellt ledtidsindex för andra året i rad och det står nu klart att Karlstad tagit ett kliv framåt. Det är Karlstads kommun som bland medelstora kommuner planerar och ger bygglov snabbast och mest kostnadseffektivt. Kommunen presterar också bättre än snittet i samtliga övriga delindex så som ledtider för detaljplaneprocesser, ledtider för bygglovhandläggning, NKI för bygglov, antalet påbörjade bostäder per 1000 capita per år samt BRP-tillväxt i förhållande till trångboddhet.

- Vi arbetar systematiskt för att förbättra och utveckla vår verksamhet så att Karlstadsborna och de entreprenörer som vill bygga ska få ett snabbt och effektivt bemötande. Det känns därför väldigt bra att få ett faktiskt mått, och ett så här bra resultat, på hur vi förhåller oss till andra jämförbara kommuner, säger Anders Tallgren (S), ordförande stadsbyggnadsnämnden.

Nationellt ledtidsindex har tagits fram av Bygg i tid, Byggföretagen och Fastighetsägarna och är en årlig kartläggning av detaljplane- och bygglovsprocesserna i ett urval av landets kommuner. Karlstads kommun är en av de 48 kommuner som valts att delta i ledtidsindex och är därmed bland de 56 procent som undersökts.

Framgångsfaktorer för Karlstads kommun

Nationellt ledtidsindex ger ett sammanvägt mått som omfattar ledtider, resurseffektivitet, servicegrad, produktionstakt och kommuntillväxt.

- Vi har relativt låg personalomsättning och en tillitsfull samverkan mellan politiker och tjänstepersoner. Det sistnämnda, tillsammans med tydliga mötesstrukturer gör det möjligt att få till snabba och korrekta beslut. På stadsbyggnadsförvaltningen finns också specialistkompetens inom trafikplanering, arkitektur (stadsarkitekt) och kulturmiljö (antikvarie) och det bidrar till att vi kan göra goda bedömningar i besluten, säger Martin Hollertz, stadsbyggnadsdirektör.

Andra viktiga framgångsfaktorer som tillsammans placerar Karlstads kommun i topp är bland annat regelbundna och återkommande kontakter med större byggaktörer, fungerande arbetsrutiner och samverkan med övriga förvaltningar och kommunala bolag.

Karlstads kommun placerar sig högt i de undersökta variablerna och är inte bara ledande vad gäller tiden för att gå från plan till bygglov utan också när det gäller kostnader. Kostnaden per detaljplanerad och bygglovsbeslutad bostad är i kommunen 26700 kronor medan tvåan, Stockholm har en kostnad på 45400 kronor. I den kommun som ligger sämst till är siffran dryga 416000 kronor.

Kontakt:

Anders Tallgren (S), ordförande stadsbyggnadsnämnden
Telefon: 054 540 10 45

Martin Hollertz, stadsbyggnadsdirektör
Telefon: 054-540 36 41

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 7 500 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.