Gå direkt till innehåll
Lise-Lotte Kullenberg, specialistpsykolog och Anna Carlsson, chef centrala elevhälsan.
Lise-Lotte Kullenberg, specialistpsykolog och Anna Carlsson, chef centrala elevhälsan.

Pressmeddelande -

Karlstad är först i Sverige med en specialist inom pedagogisk psykologi i skolan

Sedan i våras har centrala elevhälsan i Karlstad en anställd specialistpsykolog inom pedagogisk psykologi. Det är en unik anställning som innebär att Karlstads kommun är först i Sverige med en sådan tjänst inom skolan.

Karlstads specialistpsykolog heter Lise-Lotte Kullenberg och började som psykolog 1979. Hon har sedan dess arbetat inom skolan – de senaste 18 åren i Karlstads kommun. Under åren har hon vidareutbildat sig inom de områden där hon märkt att lärarna har efterfrågat specialistkompetens.

- Det känns jätteroligt att vi kan ta tillvara på Lise-Lottes långa erfarenhet och specialistkompetens. Hälsa och lärande går hand i hand och genom att inrätta en specialisttjänst kan vi arbeta mer strategiskt med utvecklingsfrågor. Psykologen har en oerhört viktig roll i det systematiska kvalitetsarbetet för att stödja eleverna mot utbildningens mål säger Anna Carlsson, chef för centrala elevhälsan.

Vad är specialistpsykologens roll?

Inom Centrala elevhälsan i Karlstad arbetar tio skolpsykologer, en finns i förskolan och de övriga i grundskolan. Lise-Lottes roll är bland annat att utveckla skolpsykologens profession både inom kollegiet och i elevhälsoteamen, fungera som mentor och handledare samt vara ett stöd till sina kollegor vid komplicerade frågor. Hon kan även stödja rektor i att organisera sin verksamhet på bästa sätt, både på individ-, grupp-, och organisationsnivå. I rollen ingår även att hjälpa till att översätta den teoretiska kunskapen till skolornas praktiska arbete, utveckla metoder och modeller, bevaka vad som händer inom forskningen och implementera ny kunskap.

För att bli specialistpsykolog krävs fem års grundläggande psykologutbildning och sedan minst fem års ytterligare arbete som psykolog samt ett antal fördjupande arbeten inom ett specialistområde.

Stort intresse från andra kommuner

Det finns flera utbildade specialister inom pedagogisk psykologi i Sverige idag, men ingen som innehar en specialisttjänst i skolverksamhet. Anna Carlsson har därför haft kontakt med flera välkända specialister för att få input i hur man kan utforma tjänsten för att få effekt i verksamheten. Anna har redan nu blivit kontaktad av flera andra kommuner som är mycket intresserade av hur vi i Karlstad arbetar eftersom tjänsten är unik i landet.

Det vi ser i skolorganisationen i Karlstad kommer med all sannolikhet att spridas över landet till många fler kommuner i en nära framtid.

Mer information

Anna Carlsson, chef centrala elevhälsan, barn- och ungdomsförvaltningen, 054 – 540 36 91

Lise-Lotte Kullenberg, specialistpsykolog centrala elevhälsan, 054 –540 29 45

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.