Gå direkt till innehåll
Karlstad är Årets Arkitekturkommun för tredje året i rad!

Pressmeddelande -

Karlstad är Årets Arkitekturkommun för tredje året i rad!

Fyra år i rad har Karlstad varit bland de tio kommuner som tävlat om att bli Årets arkitekturkommun. Karlstad tog hem segern även i år, trots hårdnad konkurrens och tvåan hack i häl! Priset delas ut av Sveriges Arkitekter och HSB Riksförbund och går till den kommun som lyckas bäst med att kombinera ett förhållandevis högt bostadsbyggande med goda villkor för att utveckla arkitekturen.

- Det är ju riktigt, riktigt fantastiskt att vi nu vinner för tredje året i rad. Det är en fin bekräftelse på att vi gör ett bra arbete, säger Erik Nilsson (KD), stadsbyggnadsnämndens ordförande.

Utmärkelsen grundar sig på två olika index

Utmärkelsen Årets Arkitekturkommun bygger på en poängsättning utifrån två olika index. Det första är ett index med enkätsvar från Sveriges Arkitekters medlemmar, där de bedömt hur bra kommunen arbetar med arkitektur. Det andra är ett index med offentlig statistik som värderar kommunerna utifrån aspekter som förmåga att planera byggande i relation till befolkningsutvecklingen och hur väl planerna realiseras. Priset delas ut för femte året i rad och lyfter fram de kommuner som är de bästa ur arkitekturperspektiv.

- Stadsbyggnadsnämnden arbetar långsiktigt och målinriktat tillsammans med förvaltningen. Tillsammans skapar vi förutsättningar för en bra utveckling av vår stad. Utöver det så har vi ett fint samarbete med de entreprenörer som bygger i Karlstad. Detta gör att vi kan jobba med gestaltningsfrågor, planlägga mark i snabb takt och bevilja bygglov så att staden kan utvecklas och växa. Och det är ju till förmån för både Karlstadsbon och besökaren. Det här priset är ett fint kvitto på vårt hårda arbete, säger Erik Nilsson (KD), stadsbyggnadsnämndens ordförande.

- Att arkitektkåren har gett höga betyg till kommunens tjänstepersoners inställning och bemötande i arkitekturfrågor i allt från markanvisningar, detaljplaner, bygglov och stadsmiljöåtgärder är mycket glädjande. Det stärker oss i vår uppfattning att vi i det dagliga arbetet lyckas tydliggöra att arkitekturaspekter har en viktig roll i att bidraga till ett attraktivt och hållbart Karlstad säger Henrik Sjöberg, Stadsarkitekt, SAR/MSA

Kontakt

Henrik Sjöberg, stadsarkitekt, telefon: 054-540 46 23

Erik Nilsson, ordförande stadsbyggnadsnämnden, telefon: 054-545 40 12 77

(Monika Martinsson, kommunikationsstrateg, telefon: 0700-20 84 51

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 96 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.