Gå direkt till innehåll
Huvudtränare Johan Pennerborn till vänster och spelaren Martin Johansson till höger. Fotograf: Stefan Eriksson.
Huvudtränare Johan Pennerborn till vänster och spelaren Martin Johansson till höger. Fotograf: Stefan Eriksson.

Pressmeddelande -

​Johan Pennerborn från Färjestad BK får Karlstad Grand Prix Award 2019

I år får Johan Pennerborn, huvudtränare för Färjestad BK:s A-lag, idrottsledarstipendiet Karlstad Grand Prix Award.

– Jag känner mig hedrad och tacksam över priset, säger Johan Pennerborn.

Karlstad Grand Prix Award är Karlstads kommuns och Karlstads universitets idrottsledarstipendium på 30 000 kronor, som instiftats för att belöna stora ledargärningar inom svensk idrott. Det är tolfte året som stipendiet delas ut och det sker i samband med den stora friidrottsgalan Karlstad Grand Prix den 3 juli.

– Jag gläds också med mina medarbetare och min organisation som gör det möjligt att utvecklas som ledare, vilket också är nödvändigt med de utmaningar vi möter i framtiden, säger Johan Pennerborn.

Motiveringen lyder:

Johan har en gedigen bakgrund i värmländsk ishockey. Han har spelat och varit ledare i Sunne IK, Grums IK och Färjestad BK. I Färjestads organisation kom han in på ungdomssidan som ledare på bland annat hockeyhögstadiet. Hans ledarskap som präglas av en humanistisk syn och nyfikenhet har lett till att han tog över Färjestads A-lag under 2017 och resulterade i en serieseger i SHL under våren 2019.

Tidigare pristagare: Friidrottstränaren Ulf Karlsson 2008, Färjestad BK:s hockeytränare Per-Erik Johnsson och Tommy Samuelsson 2009, Marie Henriksson, Karlstad Curlingklubb 2010, simhopperskan och tränaren Ulrika Knape 2011, innebandyspelaren och ledaren Jan-Erik Vaara 2012, Stefan Olsson, idrottschef Svensk friidrott, 2013, Carlstad Crusaders 2014, Helltons damlag 2015, Lennart Larsson, Karlstads karateförening 2016, Anna Dahlberg-Söderström samt Fredrik Eliasson från Karlstad Golfklubb 2017 och Annika Dahlman från Grava SK samt idrottsprofilen Stefan Holm 2018.

Priset vill hylla ledarna

Med Karlstad Grand Prix Award vill Karlstads kommun och Karlstads universitet hylla välmeriterade ledare och uppmuntra dem i deras fortsatta ledargärning. Ofta hamnar ledarna i skymundan, när framgångsrika idrottsutövare hyllas. Karlstad Grand Prix Award vill istället rikta uppmärksamheten till de ledarinsatser som är förutsättningen för denna framgång.

Till formen ser priset ut som ett stort hjärta, eftersom det är en av de viktigaste egenskaperna hos en bra och framgångsrik idrottsledare. Priset är tillverkat i genuint trä för att symbolisera kopplingen till Karlstad och Värmland, där det finns världsledande kompetens inom papper, trä- och massaområdet, vilket också har tydliga kopplingar till forskningen vid Karlstads universitet.

Priset delas ut under friidrottsgalan Karlstad Grand Prix den 3 juli av Karlstads universitet och Karlstads kommun.


Kommentarer och mer information:

Mats Ahrén, kultur- och fritidsdirektör i Karlstads kommun, ordförande i juryn, 070-239 58 31.

Linda Larsson, oppositionsråd (S), 070-204 48 61.

Anne-Christine Larsson Ljung, universitetsdirektör Karlstads universitet, 070-688 51 73.

Johan Pennerborn, huvudtränare Färjestad BK, 076-319 54 64

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.