Gå direkt till innehåll
Johan Sjövall och Susanne Fagerström ska ta emot Karlstadsbornas röster i EU-valet.
Johan Sjövall och Susanne Fagerström ska ta emot Karlstadsbornas röster i EU-valet.

Pressmeddelande -

Johan och Susanne gör EU-valet möjligt

Just nu förbereder sig omkring 400 röstmottagare för att göra en jätteviktig insats för demokratin. Två av dem är Johan Sjövall och Susanne Fagerström, som ska ta emot Karlstadsbornas röster i EU-valet.

Den 9 juni är det val till Europaparlamentet och redan 22 maj börjar förtidsröstningen. Då har vi chansen att använda vår röst och bestämma vilken riktning EU ska gå.

– 41 154 Karlstadsbor röstade i EU-valet 2019. Det var 56,6 procent av de röstberättigade i kommunen. I år är vi enligt preliminär statistik 76 710 Karlstadsbor som ska gå till valurnorna, säger valledare Daniel Persson.

400 röstmottagare behövs vid valet

Det är tack vare alla röstmottagare som valet kan genomföras. Igår utbildades några av dem som ska jobba på valdagen. Susanne Fagerström jobbar till vardags som GIS-ingenjör på Karlstads kommun. Hon var en av alla röstmottagare som fanns på plats under utbildningen.

– Jag har jobbat som röstmottagare i flera val och jag tycker att det är jättekul att träffa och hjälpa de som kommer för att rösta. Sedan är det kul att organisera och styra upp. I min roll som ordförande är det jätteviktigt, säger Susanne Fagerström.

– Röstmottagarnas engagemang är oerhört viktigt för att vi ska kunna genomföra valet. I år har vi rekryterat omkring 400 röstmottagare, säger valledare Daniel Persson.

Fröding Arena nykomling bland förtidsröstningslokalerna

Med start 22 maj tar röstmottagarna emot Karlstadsbornas röster i totalt 11 förtidsröstningslokaler och 54 valdistrikt. Nytt för i år är att Fröding Arena används som förtidsröstningslokal.

– Fröding Arena ersätter Kronoparkens bibliotek, som vi har använt i tidigare val. Vi använder också biblioteken för att få god geografisk spridning på förtidsröstningslokalerna, säger Daniel Persson.

Van valarbetare

På plats under utbildningen för röstmottagarna fanns också Johan Sjövall, utbildningschef på Karlstads kommun, som ska jobba på Edsvalla förskola på valdagen. Johan har lång erfarenhet av valarbete och har varit med i fyra tidigare EU-val.

– Jag tycker att det är så häftigt det här med val. Bara det att vi medborgare går och röstar och sedan att det är vi medborgare som tar emot alla röster. Vi är liksom en länk i den demokratiska processen. Det är väldigt fint tycker jag.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.