Gå direkt till innehåll
De sex avenbokarna längs med järnvägen ska flyttas till Wennbergsparken på måndag.
De sex avenbokarna längs med järnvägen ska flyttas till Wennbergsparken på måndag.

Pressmeddelande -

”Jätteglasskopa” flyttar träd från Vikentunneln till Wennbergsparken

På måndag kommer en speciell grävskopa till Karlstad anpassad för att flytta stora träd. Grävskopan som fungerar som en stor glasskopa kommer att flytta sex stora avenbokar från Franska torget i Viken till sitt nya hem i Wennbergsparken. Arbetet är en del i förberedelsen för att bygga om och bredda Vikentunneln.

För att kunna bredda Vikentunneln behöver den lilla torgytan som heter Franska torget intill järnvägen på Vikensidan att byggas om. Under året har den lilla lekplatsen redan tagits bort och nu ska de träd som är i bra skick flyttas till en ny plats.

- Det står sex stora avenbokar där i dag som är i fint skick så det känns väldigt bra att vi kan ta vara på dem och ge den ett nytt hem. Eftersom vi har varit tvungna att ta ner några träd i Wennbergsparken i samband med bygget av Vikenförbindelsen fungerar det här också som en kompensation för de träden, säger Michael Sundholm, utvecklingssamordnare på teknik- och fastighetsförvaltningen.

Parken ska återställas

Träden kommer att stå utspridda i den södra delen av Wennbergsparken där det just nu är ett arbetsområde. På sikt kommer kommunen att se över gestaltningen av parken men först ut blir nya träd och en stenmur. Ett större grepp om parken kan bli aktuellt efter att byggarbetsplatsen har avvecklats.

- Vi passar på att flytta träden nu när det redan är uppgrävt och det finns en byggväg. Efter att Vikenförbindelsen är klar kommer parken att återställas och i framtiden finns även planer på att se över gestaltningen ytterligare. Redan nu finns en ny stenmur med parkens namn som en ny entré till parken men det blir först under 2022 som arbetsområdet försvinner och parken blir återställd, säger Michael Sundholm.

Då sker flytten

Själva flytten av träden kommer att ske måndag 18 oktober från kl 10 och väntas pågår under hela dagen. Michael Sundholm kommer att vara på plats från kl 10. Media kan höra av sig till Michael för närmare information om när det är bildmässigt att komma dit.

Grävskopan är specialanpassad för att flytta stora träd och är från Tyskland. Den är just nu på turné i Sverige där den utför liknande trädflyttar för ett flertal kommuner.

För mer information kontakta:

Michael Sundholm, utvecklingssamordnare, teknik- och fastighetsförvaltningen, tfn 054-540 68 63

(Annica Granlund, kommunikationsstrateg, teknik- och fastighetsförvaltningen, tfn 054-540 68 66)

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 96 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har nästan 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.