Gå direkt till innehåll
En av de nya elbussarna som ska trafikera snabbusslinjen ute på testtur.
En av de nya elbussarna som ska trafikera snabbusslinjen ute på testtur.

Pressmeddelande -

Invigning av snabbusslinjen lördag 8 december

Lördag 8 december kl 11-14 är det invigning av Karlstads nya snabbusslinje på Stora torget. Då kommer Karlstadsborna kunna provåka de nya elbussarna, pyssla med barnen och fråga Karlstadsbuss om allt som har med buss att göra. Vid invigningen kommer även de nya elbussar att döpas efter framstående värmlänningar.

Den nya snabbusslinjen börjar gå enligt tidtabell mellan centrum och Rud söndag den 9e december men vid invigning den 8e december tjuvstartar vi.

- Alla som vill har möjlighet att provåka de nya bussarna mellan Stora Torget och Rud där det går att gå av och se hur laddningen går till, berättar Mattias Bergh, chef för Karlstadsbuss.

En av de nya elbussarna som ska trafikera snabbusslinjen kommer att stå uppställd på Stora torget och besökare är välkommen att gå in och titta. Det kommer även finnas en liten utställning om snabbusslinjen och den tänka utbyggnaden av snabbusslinjenätet.

Pyssel och bus(s)förarkort för barn

Under invigningen finns det något att göra för alla. Barnen får provsitta bakom ratten och ta bus(s)förarkort, ett litet körkort som visar att de kan åka stora fordon. De kan även vika ihop en pappersbuss som ser likadan ut som de nya snabbussarna och rita flera olika bussmotiv.

Invigningsceremoni och namngivning

Invigningsceremonin sker kl 11. I samband med detta kommer de fyra nya elbussarna att döpas efter framstående värmlänningar, precis som ett 20-tal bussar har döpts tidigare. Namnen kommer från den medborgardialog som genomfördes 2016 då allmänheten fick lämna förslag på namn till bussarna. Namnen avslöjas vid ceremonin.

Gratis resande på alla stadsbussar i Karlstad kl 10-15

Eftersom Karlstadsbuss vill att alla ska ha möjlighet att komma till invigningen kommer det att vara gratis att åka med Karlstadsbuss kl 10-15 den 8 december.

- Vi vill gärna att så många som möjligt kommer till oss på Stora Torget på lördag så därför får alla åka utan avgift mellan 10-15, säger Erik Nilsson (KD), ordförande Stadsbyggnadsnämnden.

Datum: Lördag 8 december

Tid: Kl 11-14. Invigningsceremonin sker kl 11. Övriga aktiviteter erbjuds fram till kl 14.

Plats: Stora torget, Karlstad

Välkomna!

Sex korta om snabbusslinjen

1.Bussen går oftare. En ny buss kommer gå var sjätte minut under högtrafik. Kvällstid kommer ny buss var 20:e minut.

2.Bussen går rakare väg och går före vid korsningar och trafikljus.

3.Alla bussar går på el.

4.Bussarna är större och har två rullstolsplatser samt mer utrymme för rullatorer och barnvagnar.

5.Det blir smidigare på- och avstigning.

6.Ombyggnaden är ett stadsmiljöprojekt som innebär många förbättringar för bussresenärer, cyklister och gående. Det blir även en mer trivsam stadsmiljö att visas i.

För mer information kontakta

Erik Nilsson (KD), ordförande i stadsbyggnadsnämnden, tfn 054-540 12 77

Mattias Bergh, chef Karlstadsbuss, tfn 054-540 46 14

Ämnen

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.