Gå direkt till innehåll
Foto: Carlstad Crusaders
Foto: Carlstad Crusaders

Pressmeddelande -

Idrottsgymnasiet + Carlstad Crusaders = NIU

Karlstads-Hammarö Idrottsgymnasium och svenska mästarna Carlstad Crusaders gör nu en gemensam satsning på nationell idrottsutbildning i amerikansk fotboll.

Karlstads-Hammarö gymnasienämnd beslutade på onsdagen att ansöka till Skolverket om att få starta nationell idrottsutbildning (NIU) i amerikansk fotboll.

Carlstad Crusaders, som tog sitt åttonde SM-guld förra säsongen, och Svenska amerikansk fotbollförbundet är med på satsningen.

”Bred ungdomsverksamhet för pojkar och flickor”

Daniel Berghel (M) är ordförande i Karlstads-Hammarö gymnasienämnd.

- Det känns bra att vi återigen kan erbjuda amerikansk fotboll som utbud på Idrottsgymnasiet. Carlstad Crusaders har, utöver en stark A-lagsverksamhet, en bred ungdomsverksamhet som riktar sig till både pojkar och flickor, säger Daniel Berghel (M).

Kim Johansson är idrottsintendent på Karlstads-Hammarö Idrottsgymnasium.

- Spännande med amerikansk fotboll på programmet igen. Carlstad Crusaders är en drivande och välorganiserad förening som blir en bra samarbetspartner tillsammans med övriga inom Idrottsgymnasiets regi, säger Kim Johansson.

Robert Sundberg är klubbdirektör i Carlstad Crusaders.

- Det är mycket spännande att tillsammans med Karlstads kommun få göra denna satsning. Vi pratade med flera gymnasieskolor i Karlstad men med den erfarenhet och struktur kommunen har runt sina program för NIU kändes detta som den bästa lösningen för vår förening, säger Robert Sundberg och fortsätter:

- Detta är en mycket viktig del i vårt arbete att bli ett centrum för amerikansk fotboll i norra Europa. Dels för våra egna ungdomar som vill satsa på vår idrott, men också för andra ungdomar runt om i Sverige som kan få en möjlighet att se hur vi arbetar i vår förening och ge dem möjlighet att träna med våra juniorlag. Men framförallt ger det också oss en möjlighet att även rekrytera tjejer och ge dem en extraordinär utbildning inom amerikansk fotboll för att kunna bidra till vårt damlag framöver.

Start hösten 2019

Om Skolverket godkänner ansökan är ambitionen att NIU i amerikansk fotboll ska starta hösten 2019.

Karlstads-Hammarö Idrottsgymnasium erbjuder sedan tidigare riksidrottsgymnasium (RIG) i friidrott samt nationell idrottsutbildning (NIU) i friidrott, fotboll, golf och handboll. Dessutom kan alla idrotter kombineras med lokal idrottsutbildning - idrottsfördjupning.

Amerikansk fotboll har funnits som nationell idrottsutbildning tidigare. Den senaste årskullen antogs 2012 och tog studenten tre år senare.

För mer information kontakta:

Kim Johansson, idrottsintendent Karlstads-Hammarö Idrottsgymnasium, 070-001 81 28
Robert Sundberg, klubbdirektör Carlstad Crusaders, 070-511 11 33
Daniel Berghel (M), ordförande Karlstads-Hammarö gymnasienämnd, 070-001 86 27
David Falk, kommunikatör Karlstads-Hammarö gymnasieförvaltning, 076-118 82 90

Ämnen

Kategorier

Regioner


I Karlstads kommun bor över 90 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstad styrs efter valet 2014 av en allians mellan M, L, C, KD och MP. I Karlstads kommun arbetar cirka 7 000 medarbetare för visionen om att skapa god livskvalitet för 100 000 Karlstadsbor.

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.