Gå direkt till innehåll
Ruds kyrkogård
Ruds kyrkogård

Pressmeddelande -

Hur möter vi döden?

Välkommen till Ruds kyrkogård den 9 november för att lyssna på hur fem olika religioner ser på vad som händer när man dör och vilka traditioner som är förknippade med begravning. Arrangemanget är en del av samarbetet med trossamfunden i Karlstad.

Att mista en nära anhörig eller vän är en stor sorg som vi alla får möta på vår resa genom livet. Sorgen är densamma men synen på vad som händer när man dör och de traditioner som förknippas med begravning varierar mellan olika religioner.

-Den 9 november fyller Ruds kyrkogård 100 år. Här finns begravningsplatser för olika religioner och även en plats för dem som inte vill begravas i vigd jord. Nu högtidlighåller vi 100 årsdagen med en aktivitet som synliggör hur sorgen efter och högtidlighållandet av någon man älskar förenar över olika religioner, berättar Johan Husberg präst i Svenska kyrkan.

Arrangemanget inleds i Stillhetens kapell med information från de olika religionerna. Därefter blir det rundvandring på den vackra kyrkogården. Vi avslutar med en stund i stillhet då vi tänder ljus och minns de vi inte längre har ibland oss.

-Företrädare för kristendomen, judendomen, islam, buddhismen och hinduismen kommer att berätta för oss om sina seder och traditioner kopplat till död och begravning. Vi ser fram emot en lugn och fin stund att kunna samlas kring något som förenar. Alla är välkomna, säger Camilla Kullander på Karlstads kommun som leder samverkansarbetet med trossamfunden.

Ingen anmälan krävs. Arrangemanget är kostnadsfritt.

Tid: 9 november klockan 14-15:30

Plats: Ruds kyrkogård Mossgatan 22 i Karlstad. Samling i Stillhetens kapell

För mer information kontakta:

Camilla Kullander, Kommunikationsstrateg, 070-020 84 62

Fakta Samverkan Trossamfund:

Karlstads kommun har tillsammans med Region Värmland och lokalpolisområde Karlstad inlett ett samarbete med trossamfunden i Karlstad. Här finns representanter med från olika religioner, kulturer och nationaliteter. Arbetet startade upp under våren 2018. Genom att samverka vill vi öka förståelsen för varandra och därigenom kunna leva tillsammans i harmoni i ett mångkulturellt samhälle. Vi vill öka inkluderingen och integrationen i Karlstad.

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.