Gå direkt till innehåll
Höjning av hyrestaket på boenden inom äldreomsorg och LSS

Pressmeddelande -

Höjning av hyrestaket på boenden inom äldreomsorg och LSS

Vård- och omsorgsnämnden i Karlstads kommun har beslutat att höja maxtaket för hyresgäster på trygghetsboenden, vårdboenden samt grupp- och servicebostäder LSS.

Beslutet innebär att maxtaket höjs från dagens hyrestak på 5 600 kronor per månad till 7 500 kr, vilket kommer att innebära hyresökningar för flertalet omsorgstagare. Men genom möjligheten att ta del av bostadstillägg behöver skillnaden i praktiken inte bli så stor.

– Det har varit viktigt att säkerställa att de som har en sämre ekonomi inte drabbas. Rätten till bostadstillägg har varit avgörande för att det här beslutet har fattats, säger Per Söderberg, beställarchef, vård- och omsorgsförvaltningen.

Beslutet grundar sig på en ekonomi i balans och en översyn av förvaltningens hyrespraxis som genomförts. I det arbetet har kommunen bland annat tagit hänsyn till omsorgstagarnas rättigheter och haft dialog med intresseorganisationer.

– Idag täcker kommunen hyreskostnader för de som bor i våra boenden i stället för att de nyttjar bostadstillägget. I det ekonomiska läget som vi är i kan vi inte längre göra det, säger Stefan Jonsson (S), ordförande vård- och omsorgsnämnden.

Vård- och omsorgsförvaltningen kommer se till att berörda omsorgstagare får information om bostadstillägget och vid behov ge vägledning i samband med ansökan.

För mer information kontakta:

Per Söderberg, beställarchef, vård- och omsorgsförvaltningen, Karlstads kommun, 054-540 54 52

Stefan Jonsson (S), ordförande vård- och omsorgsnämnden, Karlstads kommun, 070-020 34 13

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.