Gå direkt till innehåll
Högstadieskolorna övergår till distansundervisning från 17 december

Pressmeddelande -

Högstadieskolorna övergår till distansundervisning från 17 december

Smittskydd Värmland har rekommenderat kommunerna i regionen att besluta om övergång till distansundervisning för högstadieskolorna.

Karlstads kommun kommer att följa rekommendationerna och går över till distansundervisning för kommunens högstadieskolor, årskurs 7-9, från och med torsdag den 17 december.

- Nu när Smittskydd rekommenderar distansundervisning finns grund för att nämnden ska kunna ta ett sådant beslut, säger Niklas Wikström, ordförande i barn- och ungdomsnämnden. Jag tror att beskedet kommer som en lättnad för många elever, föräldrar och personal. I takt med att smittspridningen ökat har också oron för att bli smittad ökat, säger han.

Skolorna är förberedda

Verksamheten har varit förberedd på ett sådant beslut sedan i mars då gymnasieskolorna gick över till distansundervisning. Det finns tillgång till utrustning, lärarna har deltagit i utbildning för att kunna undervisa på distans och elever har på olika sätt prövat distansverktygen. Rektor och elevhälsa kommer att ordna stöd på bästa sätt till de elever som är i behov av särskilt stöd.

- Skolan är viktig för alla elever och ett beslut om distansundervisning kan medföra att elever får sämre möjligheter till utveckling och lärande och kanske till och med hamnar i utsatthet. Vi vet att Smittskydd i Värmland noga har övervägt vilka åtgärder som är viktiga för att förhindra ytterligare smittspridning och vi kommer att anstränga oss för att minimera de negativa effekter det kan få för enskilda elever säger Maria Kjällström, skoldirektör.

Beslutet gäller inte grundsärskolans elever. De eleverna kommer fortfarande att undervisas på plats i skolans lokaler.

- För enskilda elever i grundskolan kan samma möjligheter skapas om rektor bedömer att det är bästa sättet att ge elever berättigat stöd, säger utbildningschef Johan Sjövall.

Elever som vill ha skollunch kommer att kunna hämta en matlåda från skolköket. Önskemål om lunch anmäls via en länk på skolans informationssajt.

I dagsläget finns ingen rekommendation för distansundervisning för förskoleklass och årskurs 1-6.

Kortare skoldag på onsdag 

På onsdag avslutas högstadieelevernas skoldag efter lunch för att skolorna ska få tid att förbereda inför omställningen. För elever som har skolskjuts anpassas tiderna till den kortare skoldagen.

För mer information kontakta:

Niklas Wikström, ordförande barn- och ungdomsnämnden, 054-540 12 82 
Maria Kjällström, skoldirektör barn- och ungdom, 054-540 39 82

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.