Gå direkt till innehåll
Het van der Poel till iskall internationell kongress i solstaden

Pressmeddelande -

Het van der Poel till iskall internationell kongress i solstaden

Tre fullspäckade dagar fyllda med allt om vintercykling – det kan The 10th International Winter Cycling Congress besökare se fram emot. En av inspiratörerna som kommer och pratar är världsrekordhållaren och dubbla OS-guldmedaljören Nils van der Poel.


Under kongressens tema ”Winter biking for health and sustainable cities” ställs många intressanta frågor. Vad krävs för att få människor att cykla året runt och inte sluta när det blir kallt och isigt? Vad behöver de boende i en stad för att kunna förflytta sig på ett hälsosamt, säkert, miljövänligt och kostnadseffektivt sätt? Under kongressdagarna, 22-24 februari 2023, i Karlstad får besökarna inspiration och goda exempel från Sverige och andra länder för att lösa frågorna. 

- Kongressen tar upp vintercykling ur flera olika vinklar. Det blir både spännande paneldiskussion och föreläsningar. Men besökarna ska inte bara sitta still och lyssna, de kan delta i live vintercykling också, säger Joachim Gustafsson, ordförande i kongressens styrgrupp i Karlstads kommun.

Anna Olsson, projektledare fortsätter:

- Vi har fått till en riktigt spännande mix av talare. Bland annat kommer Nils van der Poel och ingjuter mod i oss. Nils kommer prata om att vi klarar av precis vad vi vill, bara vi bestämmer oss. Det kommer flera sakkunniga inom drift, underhåll, miljö, hälsa och barns vardagsrörelse. Paracyklisterna Anna Beck och Louise Jannering berättar om utmaningar och rena omöjligheter de stöter på i trafiken och vintertrafiken.   

En annan intressant punkt på programmet är storyn bakom Karlstadslaken. Karlstadslaken är den saltblandning som håller vägarna isfria längre, vilket är jättebra om man ska vintercykla. Det är Karlstadsbon Tomas Stomberg, som arbetar på Karlstads kommun, som är uppfinnaren bakom Karlstadslaken. Tomas kommer närvara och besökarna kan prata och ställa frågor till honom. Eventuellt kommer vi få möjlighet att hälsa på i Tomas verkstad för den som är intresserad.

Första gången i Sverige

Det är första gången som The 10th Winter Cycling Congress kommer till Sverige. Det är en årlig sammankomst där experter från hela världen samlas och diskuterar ämnen relaterade till cykling i städer med kallare klimat.  

-Det är en högaktuell internationell kongress som vi är mycket stolta över att få vara värd över. Då kan vi också visa upp Karlstad som cykelstad. Vi ser fram emot en mötesarena med deltagande av politiker, stadsplanerare, kommunala driftverksamheter, forskning/akademi, skola, hälsa, miljö och intressanta utställare, säger Monika Bubholz (MP), kommunalråd i Karlstads kommun.

The 10th Winter Cycling Congress är en roterande kongress som har arrangerats sedan 2013 i städer över hela världen. Den har bland annat arrangerats i Oulu (Finland), Leeuwarden (Nederländerna), Minneapolis (USA) och Montreal och Calgary (Kanada).  

Läs mer om The 10th Winter Cycling Congress på: wcc2023.se

För mer information kontakta: 

Joachim Gustafsson, ordförande för kongressens styrgrupp i Karlstads kommun, 054-540 68 74

Anna Olsson, projektledare, 070-556 88 24

Monika Bubholz, (MP) kommunalråd, Karlstads kommun, 054-540 12 85

Weronika Ingman, kommunikatör, 054-540 14 51

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.