Gå direkt till innehåll
Hemtjänsten går mot en halvering av sina fossila fordonsutsläpp 2023

Pressmeddelande -

Hemtjänsten går mot en halvering av sina fossila fordonsutsläpp 2023

Hemtjänsten cyklar så mycket de kan och har bytt ut många av sina fossildrivna bilar till mer hållbara alternativ. Men det finns fortfarande några dieselbilar kvar. Nu fortsätter hemtjänsten gasa, trampa och promenera mot en mer hållbar verksamhet.

Den här gången stavas det HVO (Hydrerad Vegetabilisk Olja) som är en miljövänligare ersättare till diesel. I en satsning att minska hemtjänstens fossila utsläpp rivstartades 2023 med en tävling som helt enkelt gick ut på att så många tankningar som möjligt skulle vara HVO-tankningar.

Under förra året var andelen tankade HVO-liter 61,75 procent. Under första kvartalet av 2023 låg siffran på 97,25 procent. Vilket motsvarar ungefär en halvering i rena koldioxidutsläpp.

- Det här visar hur vi med enkla justeringar som inte påverkar vårt huvuduppdrag kan skapa en mer hållbar verksamhet. Vi hoppas också att det här kan göra att fler får upp ögonen för fossilfria alternativ, säger Marita Taserud verksamhetschef hemtjänsten och fortsätter.

- Det här är bara början, vi kommer arbeta för att skapa en mer klimatvänlig verksamhet som värnar om planetens resurser, säger Marita.

Men, vem vann då?

Förutom kommande generationer och planeten, som är de långsiktiga vinnarna, så vann hemtjänstmedarbetarna som i Skattkärr och Väse.

- Redan innan tävlingen startade var medarbetarna i Skattkärr och Väse bra på att tanka rätt! Men de la i ytterligare en växel under tävlingsperioden och deras HVO-andel var 99 procent under första kvartalet. Fantastiskt, säger Marita.

- Tillsammans kommer hemtjänsten minska sina fossildrivna fordonsutsläpp med 45 procent jämfört med förra året om de fortsätter så som de gjort under tävlingen. Den här typen av engagemang är det som gör skillnad för kommande generationer, säger Marita.

En del i arbetet mot fossilfria verksamheter 2026

I Karlstads kommuns strategiska plan står det att kommunens interna verksamheter ska vara fossilfria till 2026.

- Vi har högt uppsatta mål när det gäller kommunens miljö- och klimatarbete. Satsningen inom hemtjänsten är ett steg i rätt riktning och något jag hoppas kan inspirera fler till hur vi kan öka takten och minska Karlstads klimatavtryck, säger Stefan Jonsson (S), ordförande vård- och omsorgsnämnden.

För mer information kontakta:

Stefan Jonsson (S), ordförande i vård- och omsorgsnämnden, telefon: 054-540 12 81

Marita Taserud, verksamhetschef hemtjänsten, telefon: 054-540 57 09

Eric Lindgren, kommunikatör vård- och omsorgsförvaltningen, telefon: 054-540 76 30

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 96 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.