Gå direkt till innehåll
Karlstad är en av städerna i kampanjen "Nyfiken på grannen" som nu nominerats till Placebrander of the year.
Karlstad är en av städerna i kampanjen "Nyfiken på grannen" som nu nominerats till Placebrander of the year.

Pressmeddelande -

Grannkampanj kan vinna pris

Karlstad marknadsför Örebro. Linköping lyfter Norrköping. Örebro tipsar om Västerås och vice versa. Den ovanliga idén att fem städer valde att marknadsföra varandra väckte uppmärksamhet. Nu är grannkampanjen nominerad till det prestigefyllda priset Placebrander of the year.

Placebrander of the year är en utmärkelse för imponerande insatser inom platsutveckling och platsmarknadsföring i Sverige. Bakom priset står platsmarknadsföringskonsulten Placebrander.

– De tävlande bidragen ska stärka en plats varumärke och öka stoltheten hos invånarna. Men de ska också bidra till att öka inflyttningen, generera besökare, evenemang, investeringar eller etableringar. Därför är det väldigt roligt att vårt arbete uppmärksammas med en nominering, säger Frida Petersson (C), kommunalråd och ordförande i tillväxtutskottet.

”Nyfiken på grannen” ville återstarta besöksnäringen

Kampanjen ”Nyfiken på grannen” där Karlstad, Norrköping, Linköping, Örebro och Västerås marknadsförde varandra lanserades sommaren 2020 och fortsatte under 2021.

– Syftet var att återstarta besöksnäringen efter pandemins första våg, med målet att få invånarna att besöka varandras destinationer och därigenom öka antalet övernattningar. Tanken var också att ge ökad kännedom om varandras destinationer, säger Maria Westin, turismchef i Karlstads kommun.

Kampanjen lanserades i sociala medier och responsen blev över förväntan. Intresset var stort, både för en tur till grannstäderna och för attraktioner på den egna destinationen. Många hotell rapporterade att antalet besökare från de städer som medverkade i kampanjen ökade under sommaren.

Kampanjen fick stor räckvidd

Totalt genererades 150 055 sidvisningar på städernas kampanjsidor medan den totala räckvidden i sociala medier uppgick till ca 3,5 miljoner. Totalt hade inläggen över 17 500 engagemang (kommentarer, gilla-markeringar, delningar).

”Nyfiken på grannen” har uppmärksammats på flera håll. Bland annat lyfte platsmarknadsföringskonsulten Future Place Leadership kampanjen som ett lysande exempel på destinationer som snabbt anpassade sig till situationen under coronapandemin.

Priset Placebrander of the year delas ut sedan 2013. Vinnaren offentliggörs på Placebranders Day i Skellefteå den 20 januari 2022.

För mer information kontakta:

Frida Petersson (C), kommunalråd och ordförande i tillväxtutskottet, telefon 070-001 61 19

Maria Westin, turismchef, telefon 054-540 24 65

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.