Gå direkt till innehåll
Glädjande besked - gymnasieingenjörsutbildningen TE4 erbjuds ytterligare fyra år i Karlstads kommun

Pressmeddelande -

Glädjande besked - gymnasieingenjörsutbildningen TE4 erbjuds ytterligare fyra år i Karlstads kommun

Nyligen beslutade Skolverket ett statsbidrag till Karlstads teknikcenter för att bedriva gymnasieingenjörsutbildningen TE4 ytterligare fyra år. En utbildning som tagits fram tillsammans med företagen för att snabbare få ut ingenjörer i arbetslivet.

– Det är ett glädjande besked för oss som organisation och våra medlemsföretag. Utbildningen är mycket viktig för att möta branschens kompetensbehov av bland annat arbetsledare. Värmland har en positiv utveckling framför sig med pågående och planerade byggprojekt dit det behövs kompetent personal med rätt utbildning, säger Jan Malmberg, ansvarig kompetensförsörjning och attraktion på Byggföretagen.

På Karlstads teknikcenter (KTC) erbjuds bland annat profilen samhällsbyggande som är ett fjärde år för den som vill fortsätta studera efter gymnasiet. KTC utbildar även inom profilerna informationsteknik, produktionsteknik samt design och produktutveckling. Utbildningen har erbjudits sedan 2011, med olika profiler och alltid haft ett positivt söktryck. Under 2022 antogs 51 studerande.

– Vi är otroligt glada att fortsatt kunna erbjuda utbildningen i Karlstad eftersom vi ser att den är viktig som ett ytterligare alternativ att studera vidare efter gymnasiet. Efterfrågan på ingenjörer är stor och där vill vi bidra till att de kommer snabbare ut i arbetslivet. Beslutet innebär att vi kommer erbjuda utbildningen till och med läsåret 2026/2027, säger Marcus Blomqvist, tf rektor på Karlstads teknikcenter.

Ida Buhr är studerande på gymnasieingenjörsutbildningen TE4 med profilen design och produktutveckling och har siktet inställt på att arbeta med design och konstruktion i framtiden.

– Stora fördelen med att läsa till gymnasieingenjör är att det är ett års praktiska studier som man kan läsa direkt efter gymnasiet och att utbildningen skräddarsys utifrån den efterfrågan som finns på arbetsmarknaden. Det gör oss attraktiva när vi tagit examen, säger Ida Buhr, studerande på KTC.

Om utbildningen

Gymnasieingenjörsutbildningen TE4 har bedrivits på KTC sedan 2011 och riktar sig till de som ännu inte fyllt 22 år och som har en examen från Teknikprogrammet eller har motsvarande förkunskaper.

Utbildningen är certifierad och kvalitetssäkrad av Teknikcollege. Det innebär att utbildningen sker i nära samarbete med regionens teknikföretag som är med och påverkar utbildningens innehåll i ett programråd. Det leder till att de studerande får rätt kunskaper och färdigheter inför framtida yrkesliv.

Nytt för 2023 är möjligheten till utlandspraktik. Utbildningen är ackrediterad inom Erasmus+ mobilitetyrkesutbildning under perioden 2022-2027 som ger de studerande och personal möjlighet till internationellt utbyte inom Europeiska länder.

Relaterat innehåll:

Intervju med Ida Buhr: ”Jag vill jobba med design och konstruktion” (karlstad.se)

Kontaktpersoner

Marcus Blomqvist, tf rektor, Karlstads teknikcenter
Telefon: 054-540 82 83
E-post: marcus.blomqvist@karlstad.se

Malin Öhlin, kommunikatör, Karlstads teknikcenter
Telefon: 054 540 46 96
E-post: malin.ohlin@karlstad.se

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 96 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.