Gå direkt till innehåll
Fullsatt när Samverkan trossamfund bjöd in till samtal om döden

Pressmeddelande -

Fullsatt när Samverkan trossamfund bjöd in till samtal om döden

Det blev fullt hus i Stillhetens kapell på Ruds kyrkogård i Karlstad under lördagen då Samverkan trossamfund berättade om hur hinduismen, buddismen, judendomen, islam och kristendomen ser på vad som händer när man dör och vilka traditioner som är förknippade med begravning.

På plats fanns Kamala Priya, hinduistisk ledare från Stockholm, Jesper Svartvik, kristen teolog men som också arbetat med religionsdialog många år i Jerusalem, Katarina Plank docent i religionsvetenskap som forskat särskilt på buddismen och Rauf Ahmadi från islamiska kulturföreningen tillsammans med 90 intresserade Karlstadsbor.

Mycket som förenar

Att mista en nära anhörig eller vän är en stor sorg som vi alla får möta på vår resa genom livet. Gemensamt för alla religioner är fokus på hur man på olika sätt hedrar de döda och finns till hands för att hjälpa och trösta de som är närmast sörjande. Inom hinduismen och buddismen är många mantran besläktade som man läser för den döende för att förbättra dess karma liksom tron på återfödelse. Inom islam, judendom och kristendom är döden mer definitiv men en gud finns där och möter dig på andra sidan.

Efter presentationerna fanns det möjlighet att tända ljus för någon man ville minnas. Därefter promenerade sällskapet i ymnigt snöfall runt på kyrkogården för att ta del av olika sätt att begrava sina anhöriga.

-Det finns en särskild muslimsk begravningsplats och en plats för dem som vill bli begravda i icke vigd jord. Där brukar ateister och humanister vilja bli begravda. Det finns också en judisk begravningsplats i direkt anslutning till kyrkogården, berättar Mats Svensson kyrkogårdschef.

Arrangemanget är en del i samarbetet med trossamfunden i Karlstad.

-Vi fick en lugn och fin stund tillsammans i snöyran. Det är bra att samarbeta och att kunna samlas kring djupt mänskliga frågor som förenar, avslutar Camilla Kullander på Karlstads kommun som leder samverkansarbetet med trossamfunden.

Fakta Samverkan Trossamfund

Karlstads kommun har tillsammans med Region Värmland och lokalpolisområde Karlstad inlett ett samarbete med trossamfunden i Karlstad. Här finns representanter med från olika religioner, kulturer och nationaliteter. Arbetet startade upp under våren 2018. Genom att samverka vill vi öka förståelsen för varandra och därigenom kunna leva tillsammans i harmoni i ett mångkulturellt samhälle. Vi vill öka inkluderingen och integrationen i Karlstad.

För mer information kontakta:

Camilla Kullander, Kommunikationsstrateg, 070-020 84 62

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.