Gå direkt till innehåll
Full fart mot Yrkes-SM 2024

Pressmeddelande -

Full fart mot Yrkes-SM 2024

I dagarna är det ett år kvar till Yrkes-SM 2024 och planeringen är i full gång. Det stora eventet arrangeras av WorldSkills Sweden, Karlstads kommun och Region Värmland och förväntas locka 30 000 besökare.

Den 23–25 april nästa år kommer yrkesstuderande ungdomar från hela Sverige till Karlstad för att göra upp om titlarna inom en mängd olika yrkesområden. Nu har arrangörerna samlats för ett möte med branschernas representanter.

– Det känns jätteroligt att vi är i gång och vi ser verkligen fram emot att Yrkes-SM kommer till Värmland och Karlstad. Vi har arrangerat Yrkes-SM sedan 2004 och evenemanget har vuxit för varje år. Förra året slog vi besöksrekord och det är ett kvitto på hur viktiga dessa tävlingar är, säger Pontus Slättman, VD för WorldSkills Sweden.

Ett evenemang som bidrar till kompetensförsörjning

Under tre intensiva dagar kommer det att hållas yrkestävlingar i allt från servering till flygteknik. Syftet är att öka intresset kring olika yrken och samtidigt höja statusen på yrkesutbildningar i Sverige.

– Vårt samhälle är i behov av kompetens inom ett stort antal yrken och det är viktigt att vi lyckas få ungdomar att utbilda sig till skickliga yrkesutövare. Yrkes-SM ger Värmlands grundskoleelever både information och inspiration om potentiella yrkesvägar, och därmed möjlighet att göra kloka gymnasieval, säger Anders Peterson (C), ordförande i Karlstads kommuns gymnasie- och vuxenutbildningsnämnd.

Visar upp den värmländska arbetsmarknaden

Det 30 000 kvadratmeter stora evenemangsområdet på Tingvalla Sportcenter kommer att ge goda förutsättningar att visa upp arbetsmarknaden i Värmland.

– Yrkes-SM är ett bra tillfälle att lyfta förebilder inom olika branscher och låta unga testa på olika yrken – och därigenom skapa intresse för utbildningar. I Värmland finns fantastiska möjligheter och en bred arbetsmarknad som vi vill visa upp, säger Erik Evestam (C), ordförande i Region Värmlands regionala utvecklingsnämnd.

Både skolelever och allmänheten kommer att få besöka evenemanget helt gratis. För att säkerställa att ungdomar från hela länet får möjlighet att delta kommer dessutom bussar till och från eventet att erbjudas till alla värmländska grundskoleklasser i årskurs 7–9 samt gymnasieklasser i årskurs 1.

Om Yrkes-SM

Yrkes-SM är Sveriges största satsning för att öka intresset kring olika yrken och höja statusen på svensk yrkesutbildning. Evenemanget lockar både elever, skolpersonal och allmänheten och ger sina besökare möjlighet att upptäcka, utforska och prova på yrken av olika slag. Under Yrkes-SM hålls också tävlingar i yrkesskicklighet för unga, där de svenska mästarna blir uttagna till Sveriges Yrkeslandslag i kommande Yrkes-EM och Yrkes-VM.

Yrkes-SM 2024 blir det nionde i ordningen och arrangeras av WordSkills Sweden, Karlstads kommun och Region Värmland.

För mer information kontakta:
Jonas Carrass, projektledare WorldSkills Sweden, 073-400 35 70
Jan Johansson, projektledare Karlstads kommun, 070-020 82 69
Erik Evestam (C), ordförande i Region Värmlands regionala utvecklingsnämnd, 076-527 38 44

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.