Gå direkt till innehåll
Från 17 till 38 – fler medverkande än någonsin i Second hand-rundan

Pressmeddelande -

Från 17 till 38 – fler medverkande än någonsin i Second hand-rundan

Lördag den 13 april kan besökare passa på att upptäcka Karlstads kommuns stora utbud av second hand-aktörer på Second hand-rundan. Konceptet Second hand-rundan som arrangeras för åttonde gången, har sedan starten vuxit från 17 medverkande aktörer till årets rekord på hela 38 aktörer.

– Det här är en möjlighet för fler att upptäcka alla alternativ att handla second hand, vintage och antikt. Mycket av det vi behöver finns att hitta begagnat. På så vis sparar vi på resurser, vilket är bättre för klimatet och miljön, säger Anna Sundell, arrangör och miljösamordnare på Karlstads kommun.

”Som julafton för oss som deltar”

Flera av aktörerna håller extraöppet och passar även på att ha erbjudanden i sina butiker. En av aktörerna i årets runda, som även medverkat i samtliga rundor sedan start, är Irene Nyman. Sedan 2019 driver Irene butiken Harmoni med Loppis i Skattkärr.

– Min Second hand kom till som hobby och läkeprocess efter en utmattning. Sedan något år tillbaka driver jag den som enskild firma. En nystart vid 62 års ålder måste väl vara okej, berättar Irene Nyman.

Som erfaren medverkare i Second hand-rundan fortsätter Irene berätta om hur det är att vara aktör i rundan:

– Rundan är verkligen som julafton för oss som deltar, både som säljare och kund. Härliga möten, positiv energi, umgänge över generationer.

Ett populärt vårtecken

I en enkät som kommunen skickade ut till second hand-aktörerna efter höstrundan 2023, uppgav cirka 82 procent av de som svarade att de hade fler besökare än en vanlig lördag. Samtidigt svarade drygt 81 procent att det kom många nya kunder till butiken som inte brukar komma annars.

– Vi vill ge möjligheter till second hand-handel, återbruk och remake. Våra barn och unga önskade mer second hand i sina förslag från Elevborgarråd för klimatet och deras önskemål är viktiga, säger Cecilia Boman Lindström, ordförande för miljönämnden.

Irene tycker det är roligt att många, som inte annars brukar åka utanför Karlstad, kommer och besöker loppisen i Skattkärr. Nu är det bara dagar kvar till årets runda och intresset visar sig vara större än någonsin. Irene är förberedd och håller i skrivande stund på att märka upp alla sina varor inför lördag.

– Att rundan blivit ett populärt vårtecken går inte att missa. Genomslaget har varit enormt. Det är verkligen en av årets stora höjdpunkter, avslutar Irene.

Årets aktörer

Ta del av vilka aktörer som kommer att medverka i vårens Second hand-runda på karlstad.se/secondhandrunda.

Här hittar du en karta över alla aktörer.

Vid frågor, kontakta

Irene Nyman, ägare av Harmoni med Loppis
Telefon: 073 971 03 71

Anna Sundell, projektledare och miljösamordnare på Karlstads kommun
Mejl: anna.sundell@karlstad.se
Telefon: 054-540 46 85

Johanna Hedqvist, projektledare och miljösamordnare på Karlstads kommun
Mejl: johanna.hedqvist@karlstad.se
Telefon: 054-540 43 25

Cecilia Boman Lindström, ordförande i miljönämnden
Mejl: cecilia.boman.lindstrom@karlstad.se
Telefon: 054-540 28 07

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.