Gå direkt till innehåll
Förstärkta insatser under valborg

Pressmeddelande -

Förstärkta insatser under valborg

Nu förstärker Karlstads kommun sina insatser inför Valborg för att kunna ingripa om det uppstår fester och trängsel. Våren är en tid då vi generellt träffar släkt och vänner för att fira och festa tillsammans, men i år är det inte läge. Smittspridningen är hög i Karlstad och därför görs en rad åtgärder för att dämpa den allmänna oron och skapa förutsättningar för ett tryggt valborgsfirande.

-  Vi har kallat in mer personal än vanligt för att skapa en bra och trygg stämning. Fältpersonal, fritidsledare, kommunväktare och Ungdomar för trygghet kommer att röra sig på olika platser i Karlstad, säger Niklas Wikström (L), kommunalråd.

Regeln om max åtta deltagare vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar gör att de traditionella valborgsmässofirandena är inställda i år.

Med anledning av pandemilagen och risk för att kan bli festande så förstärker vi för att skapa en trygg och positiv helg. I samverkan med andra aktörer som polisen, det kommunala bostadsbolaget, KBAB och Karlstads universitet har vi också gjort extra insatser.

-Det är viktigt att man som förälder tar ansvar och engagerar sig. Var nyfiken, fråga din tonåring vad de ska göra. Prata ihop dig med deras kompisars föräldrar, ha kontakt med din tonåring och håll dig nykter i fall du blir tvungna att åka och hämta, säger Per-Inge Lidén (MP), ordförande i arbetsmarknads- och socialnämnden.

Avstå festen och fira med få

Valborg och första maj är traditionellt högtider då vi vill träffas, umgås och fira in våren tillsammans. Likväl som förra året genomförs inga officiella valborgs-firanden. Karlstads kommun bjuder i stället på digitala hälsningar som exempelvis elever från Sundsta- och Älvkullegymnasiet som sjunger in våren.

-Jättekul att våra elever bjuder på ett digitalt firande i stället. Nu är det inte läge för att träffas och fira och då är det här ett bra initiativ. Det känns oerhört tråkigt att vi är där vi är även i år. Många är trötta nu, men vi måste fortsätta att orka hålla i lite till, säger Alexander Torin (M), ordförande i gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen.

Enkelt att meddela trängsel

Nu finns det även möjlighet att meddela trängsel i den offentliga miljön via appen Mitt Karlstad. Likväl som att lämna en felanmälan eller synpunkt kan Karlstadsborna nu uppmärksamma kommunen på trängsel. Informationen använder vi i vår samlade bedömning kring eventuellt ytterligare åtgärder för att minska trängsel på allmänna platser.

Fakta om pandemilagen

Pandemilagen ger möjlighet att fatta beslut om en rad begränsningar i samhället för att minska risken för spridning av covid-19. Till lagen finns det en förordning som bland annat ger en kommun rätt att meddela föreskrifter om förbud mot att vistas i parker, på badplats eller på någon annan liknande särskilt angiven plats om det finns en påtaglig risk för trängsel.

För mer information kontakta:

Niklas Wikström (L), kommunalråd, telefon 070-001 82 00.
Per-Inge Lidén (MP), ordförande i arbetsmarknads- och socialnämnden. telefon, telefon 070-001 82 71.
Alexander Torin (M), ordförande i gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen, telefon 072-717 58 71.
Elin Wolf, stabschef, säkerhetsavdelningen, telefon 054- 540 28 17.

(Emelie Wastelius, kommunikationsstrateg, telefon 054-540 10 26.)

Ämnen

Taggar

Regioner