Gå direkt till innehåll
Flygbild över Skutberget
Flygbild över Skutberget

Pressmeddelande -

Flera beslut tas om Skutberget

Torsdagen den 19 december sammanträder kommunfullmäktige. Ett flertal beslutspunkter berör Skutbergets utveckling

Besluten handlar om den detaljplan som gör det möjligt att etablera en sagovärld på Skutberget och om det genomförandeavtal som Muminvärlden och kommunen avser att underteckna. För beslut ligger också det föreslagna vision och planprogrammet för friluftsområdet samt handlingsplanen som är kopplad till den samma. Dessutom finns också servicebyggnaden på Skutberget och en framtida naturreservatsbildning på dagordningen.

Längst ned på sidan finns länkar till beslutsdokumenten.

Detaljplan

Kommunfullmäktige föreslås anta detaljplanen som gör det möjligt att etablera en friluftsinriktad sagovärld med koppling till Vänern. Detaljplanen tar stor hänsyn till områdets natur- och kulturvärden.

Planförslaget innebär att en sagovärld kan etableras inom ett ca 12 ha stort område i nordöstra delen av Skutberget inklusive ön Ytterholmen. Större byggnader får placeras inom områden som idag används till bland annat parkering. Mindre byggnader placeras i skogsområdena med höga krav på bevarande av mark och träd. Parkering för besökare anordnas norr om sagovärlden, och där planeras också en ny busshållplats i anslutning till entrén.


Genomförandeavtal
Kommunfullmäktige föreslås godkänna det upprättade genomförandeavtalet som reglerar Karlstads kommuns och Muminvärldens åtaganden i samband med en etablering på Skutberget. Avtalet följer i stort kommunens praxis för genomförandeavtal vid exploateringar.

Huvuddragen

  • Markområde upplåts med tomträttsavtal, avtalet förlängs automatiskt 20 år åt gången. Bara kommunen kan säga upp tomträttsavtalet.
  • En temapark ska färdigställas av Muminvärlden i flera etapper och den första etappen ska vara färdigställd senast 36 månader efter tillträdesdagen.
  • Arrendeavtal ska tecknas för parkeringsplatsen.
  • Kommunen ansvarar för projektering och utbyggnad av allmänna anläggningar.
  • Särskilt avtal ska tecknas avseende bland annat ansvarsförhållandet när allmänheten ges tillträde till området utanför temaparkens säsong. Avtalet tecknas innan tillträdesdagen.


Vision och planprogram

Vision och planprogram för Skutbergets frilufts och rekreationsområde tas upp för godkännande.

Förslagen i detta baseras på konkreta förslag från genomförd medborgardialog 2017 och samrådet 2018, rent kommunala önskemål som trafiksäkerhetsinsatser mm, samt kompensationsåtgärder för de ytor och funktioner som finns för friluftsliv på området idag.

Visionen för Skutberget är att locka fler besökare, höja områdets attraktivitet och stimulera människor i alla åldrar till aktiviteter och upplevelser med naturen och kulturen som utgångspunkt. Skutberget ska utvecklas som en nod för friluftsliv, motion och naturanpassade äventyr som tillvaratar det unika Vänerläget och stärker kommunens och regionens attraktionskraft. Skutberget ska utgöra ett lockande besöksmål som attraherar både Karlstadsbor och externa besökare.


Handlingsplan för Skutbergets friluftsområde

Handlingsplanen konkretiserar genomförandet av förslagen i visionen och planprogrammet och utgör ett underlag för att fatta beslut om sammanlagda investeringsnivåer, prioriteringar mm för åren 2020-2023. Handlingsplanen syftar till att lägga fast en övergripande inriktning för när åtgärder bör ske och den redovisar bedömda kostnader utifrån den utformning och struktur samt de aktiviteter som föreslås i det framtagna planprogrammet. Finansiering beslutas av kommunfullmäktige inom ramen för ordinarie budgetprocess.


Servicebyggnad

Kultur- och fritidsförvaltningens och kommunledningskontorets gemensamma tjänsteyttrande föreslås för godkännande. I återrapporteringen finns beskrivning av driftsform och ambitionsnivå, vilken typ av basverksamheter/funktioner en ny servicebyggnad förvänts rymma, hur ytterligare funktioner kan utredas samt bortval av alternativ. Finansiering beslutas av kommunfullmäktige inom ramen för ordinarie budgetprocess.

Lokaliseringen av en ny servicebyggnad har utretts inom ramen för vision och planprogrammet.


Naturreservatsbildning på del av Skutberget

Kommunfullmäktige föreslås godkänna återrapporteringen angående naturreservatsbildning för friluftsliv på Skutberget. Beslut om naturreservatsbildning på Skutberget föreslås fattas efter det att detaljplanen för frilufts- och rekreationsområdet vunnit laga kraft.


Mer information

Fredrik Nilsson, avdelningschef, teknik och fastighetsförvaltningen
Telefon: Tel: 054-540 70 96

Marianne Andersson, näringslivsstrateg, kommunledningskontoret
Telefon: 054-540 80 17

Ann Catrin Kärnä, översiktsplanerare, kommunledningskontoret
Telefon: 054-540 10 75

Monika Martinsson, kommunikationsstrateg, teknik och fastighetsförvaltningen
Telefon: 054-540 47 07

Relaterade länkar

Ämnen

Regioner

Relaterat innehåll

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.