Gå direkt till innehåll
Fler plogningar i centrala bostadsområden

Pressmeddelande -

Fler plogningar i centrala bostadsområden

Vintersäsongen har dragit igång och kommunens beredskapspersonal är redo för både snö och kyla.För att förenkla framkomligheten både för gående, cyklister och bilister väljer kommunen att ploga lite tidigare och oftare på Norrstrand, Kvarnberget, Viken och Herrhagen.

Kommunen utgår från en viss prioriteringsordning i sin snöröjning. Prioriterade cykelstråk från bostadsområden röjs först, redan vid två centimeter snö. Andra gång- och cykelbanor samt busslinjenät, trafikleder och större huvudgator röjs vid fyra centimeter snö. Övriga gator, enskilda vägar och bostadsområden röjs vid åtta centimeter snö.

Men nu har kommunen alltså valt att röja vissa centrala bostadsområden redan när det fallit fyra centimeter snö för att förenkla framkomligheten.

- Vi märkte förra året att de var svårt att hantera stora mängder snö i de här bostadsområdena. Vi måste lägga upp snön någonstans när vi plogar och då blir det på trottoarer vilket orsakar problem för gående, cyklister och fastighetsägare. Så vi gör det här för att förenkla för andra, säger Stefan Björkman gatuchef.

Genom att röja tidigare blir det inte lika stora mängder snö att forsla bort efter varje plogning vilket kommer underlätta för de som går och cyklar i området. Övriga bostadsområden kommer fortsatt att röjas vid åtta centimeter.

112 mil vägnät – som från Karlstad till Berlin

Så mycket snö som det kom förra säsongen i Karlstad är inte vanligt. Senaste gången det föll så mycket snö i kommunen var säsongen 10/11. Vid kraftiga snöfall är första prioritet alltid att få bort snön så fort som möjligt. Men med 112 mil vägnät att röja så tar det tid.

- 112 mil, det är lika långt som från Karlstad till Berlin. Det säger sig självt att det tar tid att röja även fast vi är 100 medarbetare och maskiner som hjälps åt, säger Stefan Björkman.

Att ploga ett villaområde tar ungefär tio timmar. Att snöröja en vanlig bilväg tar ungefär en timme per 10 km. Att salta cirka tio mil bilväg med fem fordon tar fyra timmar. Att sopsalta två och en halv mil gång- och cykelväg tar fyra timmar med tre maskiner.

Efter att snön har röjts undan kan medarbetarna koncentrera sig på att få undan plogvallar och plogsträngar.

- Efter man blivit utringd har man två timmar på sig att påbörja arbetet, så det gäller att vara några steg före vädret. Om det ligger snöhögar kvar i korsningar efter att villagator har plogats och plogen försvinner brukar den komma tillbaka lite senare för att ta bort högarna.

Vägnätet består av:

  • 25 mil gång- och cykelväg
  • 45 mil bilvägar och
  • 42 mil enskilda vägar

För mer information kontakta:

Stefan Björkman gatuchef 054- 540 65 59

Lisa Hygge, kommunikationsstrateg, 054-540 68 34

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.