Gå direkt till innehåll
Färre hemlösa i årets kartläggning

Pressmeddelande -

Färre hemlösa i årets kartläggning

Karlstads kommun gör varje år en kartläggning av hemlösheten i Karlstad. Kartläggningen är kopplad till den övergripande målsättningen ”Karlstadsborna skall ha tillgång till bra bostäder”.

Årets kartläggning visar på minskning jämfört med förra året, från 470 till 436 personer. I undersökningen ingår personer som är hemmahörande i Karlstad. EU-migranter och personer från andra kommuner som uppehåller sig i Karlstad och söker bistånd erbjuds hjälp att ta sig till sin hemort och räknas inte i kartläggningen.

Kartläggningen utgår från Socialstyrelsens definition av hemlöshet och här ingår även de som bor på institution och saknar bostad vid utskrivning, de som har ett långsiktigt boende via kommunen och de boende med kontrakt kortare än tre månader och kontraktslösa.

Det faller i hemlöshetens natur att det finns ett mörkertal och det är enbart personer som söker någon form av bistånd, behöver inte vara bostad, från socialförvaltningen som ingår i kartläggningen.

- Nedgången visar att vi har en verksamhet som är dimensionerad för att klara av att hantera hemlöshet i Karlstad. Det jag tycker är mest oroande är att fler och fler inte har en möjlighet att få en bostad på den ordinarie bostadsmarknaden. En bostad via arbetsmarknads -och socialförvaltningen är ingen långsiktig lösning och många vittnar om att den osäkerheten påverkar negativt och gör det svårare att ta tag i jobb, studier och den egna hälsan, säger Björn Söderman, chef för bo- och budgetenheten.

- Det är glädjande att siffrorna går åt rätt håll, men jag är inte nöjd, vi vill mer än så här. Det finns enligt undersökningen en handfull personer som akut saknar tak över huvudet, de vill vi naturligtvis få kontakt med för att kunna hjälpa på bästa sätt. Målsättningen är att alla Karlstadbor ska ges möjlighet till ett eget boende och i de fall det behövs så ger vi hjälp och stöd, säger Per-Inge Lidén (MP), ordförande i arbetsmarknads- och socialförvaltningen.

Socialstyrelsens definition av hemlöshet

Enligt Socialstyrelsens definition så delas hemlösheten in i fyra olika situationer.

  1. 1. Akut hemlös, härbärgen, akutboenden, uteliggare/offentliga utrymmen
  2. 2. Boende på institution som saknar bostad vid utskrivning
  3. 3. Långsiktigt boende via kommunen, sociala kontrakt
  4. 4. Egenordnat kontraktslöst boende eller kortare än 3 månader.

Årets kartläggning visar på 436 hemlösa i Karlstad och fördelas på följande vis:

  • Situation 1: 37 (varav 4 uteliggare).
  • Situation 2: 54.
  • Situation 3: 226.
  • Situation 4: 110.
  • Vet ej : 9.

För mer information kontakta:

Björn Söderman, chef för bo- och budgetenheten. Telefon: 070-306 30 63.

Per-Inge Lidén (MP): ordförande i arbetsmarknads- och socialnämnden. Telefon: 070-001 82 71.

Ämnen

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.