Gå direkt till innehåll
Enklare att få hemtjänst på grund av corona

Pressmeddelande -

Enklare att få hemtjänst på grund av corona

Nu blir det enklare för personer över 70 år att få hjälp av hemtjänsten med matleverans, inköp och ärenden. Karlstads kommun vill underlätta för riskgruppen att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer om begränsade sociala kontakter med anledning av coronaviruset.

Karlstads kommun sänker åldersgränsen för förenklad biståndsbedömning gällande vissa hemtjänstinsatser från 75 år till 70 år. Beslutet gäller från den 18 mars och tills vidare.

Anledningen är Folkhälsomyndighetens starka rekommendation att personer över 70 år, som är en riskgrupp, ska begränsa sina nära kontakter med andra. Det innebär bland annat att så långt som möjligt undvika folksamlingar i affärer, kollektivtrafik eller offentliga lokaler.

"Förhindra onödig smitta"

Christian Holm Barenfeld (M), ordförande i vård- och omsorgsnämnden, har fattat ett delegeringsbeslut i ärendet.

- Vi gör detta för att följa de nationella rekommendationerna och för att förhindra att personer över 70 år utsätts för onödig smitta. Därtill har vi beslutat att ställa in alla planerade möten där äldre och andra utsatta grupper skulle ha träffats. Vi har sedan tidigare också stängt våra vård- och trygghetsboenden för besökare, säger Christian Holm Barenfeld.

Undantag gällande besöksförbudet kan göras för anhöriga till kritiskt sjuka kunder om besökaren inte har luftvägssymtom.

Om hemtjänst och förenklad biståndsbedömning

En person som har svårt att klara sig själv i hemmet kan ansöka om hemtjänst. Det är personens behov som styr hur och när tjänsten utförs.

Nu kan alltså personer över 70 år (tidigare 75 år) göra en förenklad ansökan om vissa hemtjänstinsatser direkt via en e-tjänst på karlstad.se eller via Kontaktcenter.

Det kan bland annat handla om:

  • Matdistribution, hemleverans av kylda matlådor
  • Inköp och ärenden, exempelvis apoteksärenden och inköp av dagligvaror

För mer information kontakta:
Madeleine Ahlborg, biståndschef vård- och omsorgsförvaltningen, 054-540 58 61
Christian Holm Barenfeld (M), ordförande vård- och omsorgsnämnden, 0706-21 08 21
David Falk, kommunikatör vård- och omsorgsförvaltningen, 054-540 56 33

Ämnen

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 95 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. I Karlstads kommun arbetar över 7 000 medarbetare för visionen om ett bättre liv i solstaden.